31.07.2014 00:20

SOS Casa D'Italia!

SOS Casa D'Italia!
Galerie foto

❚ Înfășurată în avertismentul „Pericol de prăbușire!”, este un miracol cum clădirea mai este în picioare ❚ Casa are încă subsol, parter și etaj, dar este proprietatea statului italian, singurul care poate interveni în vreun fel asupra imobilului ❚ Păcat că nu se face nimic pentru o clădire cu un istoric bogat: fost Institut de Cultură Italiană și fostă Agenție Consulară a Statului Italian

PETRE DRĂGUȚOIU


 

Am revăzut recent Casa D’Italia și este chiar un miracol faptul că această clădire din strada Mihai Bravu, fostă Agenție Consulară a Statului Italian, este încă în picioare. Bannerele cu avertismentul „Pericol de prăbușire!”, montate pe clădire, arată calificativul stării de conservare „foarte rea”, așa cum prevăd normele Legii Patrimoniului Cultural Național.

 

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Clădirea are încă subsol, parter și etaj, dar este proprietatea statului italian, singurul care poate interveni în vreun fel asupra imobilului. Păcat că nu se face nimic, mai ales pentru o clădire cu un asemenea istoric: fost Institut de Cultură Italiană, în care copiii comunității italiene din Târgoviște, dar și copiii români studiau limba și obiceiurile italienești.

Mulți dintre micuți erau trimiși în vacanțe în Italia, pentru a asimila limba italiană. Profesori italieni din București veneau zilnic la Târgoviște pentru a preda obiecte de studiu ciclul primar. De sărbătorile tradiționale italiene, copiii primeau pachete substanțiale din partea Ambasadei Italiei la București și participau la serbări și carnavaluri. Un trecut minunat și, din păcate, un prezent... în prăbușire pentru Casa D’Italia!