04.09.2015 00:17

Soprana Eleonora Enăchescu a încetat din viață

Soprana Eleonora Enăchescu a încetat din viață
Galerie foto

❚ Ceremonia de înmormântare va avea loc astăzi, 4 septembrie, ora 12.00, la Cimitirul „Sfântul Ilie” din Pipera. Dumnezeu să o odihnească în pace!


După dispariția recentă a baritonului Dan Iordăchescu, o altă mare voce a teatrului liric românesc a încetat din viață: soprana Eleonora Enăchescu. Artistă de mare finețe și profesionalism, doamna Eleonora Enăchescu a cântat ca prim-solistă pe scena Operei Naționale București timp de mai bine de douăzeci de ani, în roluri din spectacole precum „La traviata”, „Rigoletto”, „Elixirul dragostei”, „Lucia di Lammermoor”, „Flautul fermecat”, remarcându-se prin interpretarea sa deosebită, de-a lungul a sute de reprezentații.

Talentul și vocea sa au fost apreciate și peste hotare, cu ocazia turneelor pe care le-a întreprins în Europa și Asia. După retragerea de pe scenă, marea soprană s-a dedicat pregătirii tinerilor cântăreți de operă, atât în calitate de profesor la Universitatea Națională de Muzică București, cât și prin numeroasele cursuri de măiestrie artistică susținute atât în țară, cât și în străinătate. Soprana Eleonora Enăchescu a studiat mai întâi vioara, apoi s-a îndreptat spre arta cântului, sub îndrumarea celebrelor cântărețe de operă Magda Ianculescu și Eugenia Moldoveanu.

A debutat pe scenă în rolul Violetta Valery din „La traviata” de Giuseppe Verdi, la Opera Maghiară din Cluj- Napoca, iar din anul 1978, a devenit solistă a Operei Naționale București. Pe această scenă a interpretat zeci de roluri din creația unor compozitori precum W.A. Mozart, G. Donizetti, G. Verdi, L. Delibes, J. Offenbach, G. Rossini, R. Strauss etc. De asemenea, a fost cunoscută și ca o talentată interpretă de partituri vocal-simfonice și de lied.

În anul 2004, soprana Eleonora Enăchescu a obținut titlul de Doctor în Muzică cu lucrarea „Dualitatea text-muzică în genul operei” și a continuat activitatea începută ca profesor la Catedra de Canto a Universității Naționale de Muzică București. Mai mulți dintre artiștii Operei Naționale București îi datorează recunoștință pentru pregătirea lor muzicală, printre aceștia numărându-se Valentina Naforniță, artist onorific al instituției și nume celebru deja pe plan internațional. (preluat de pe site-ul Operei Naționale București)

Cei care au dorit să îi aducă un ultim omagiu au participat la Adunarea de Doliu care a avut loc în foaierul Operei Naționale București. Ceremonia de înmormântare va avea loc astăzi, 4 septembrie, ora 12.00, la Cimitirul „Sfântul Ilie” din Pipera.

Dumnezeu să o odihnească în pace!