23.06.2017 00:18

Societățile prestatoare în situații de urgență, unite într-o asociație neguvernamentală

Societățile prestatoare în situații de urgență, unite într-o asociație neguvernamentală
Galerie foto

❚ Primul motiv care a stat la baza înființării Asociației Societăților Prestatoare de Servicii în Situații de Urgență - A.S.P.S.S.U este absorbția fondurilor europene, care ar da posibilitatea acestui organism să obțină fonduri comunitare pentru achiziții de autospeciale sau alte mijloace tehnice

ANA MARIA POPESCU


La București, în sala Craiova a Hotelului Marriot, s-a lansat oficial Asociația Societăților Prestatoare de Servicii în Situații de Urgență (A.S.P.S.S.U), asociație din care până acum fac parte nouă societăți comerciale care vor să lupte umăr la umăr pentru a îmbunătăți relația cu autoritățile, dar și pentru a obține beneficii pentru domeniul pe care îl reprezintă. Pentru că știe cu ce probleme se confruntă firmele care acționează în domeniu, fostul deputat de Dâmbovița Dumitru Georgică s-a implicat activ în înființarea acestei asociații al cărei președinte este și este hotărât să facă tot ceea ce îi stă în putință pentru a îndeplini obiectivele pe care și le propune A.S.P.S.S.U.

Principalele obiective pe care și le propune Asociația sunt negocierea cu autoritățile competente în vederea accesării programelor europene, propunerea de măsuri legislative și administrative, reprezentarea intereselor membrilor în afara teritoriului României, prin încheierea unor contracte cu organisme similare ori prin afilierea la organisme internaționale neguvernamentale din domeniu.

„Inițiativa creării A.S.P.S.S.U. a fost un gest cât se poate de firesc în actualul climat socio-profesional al domeniului numit generic Situații de Urgență. Piața de profil românească înregistrează firme cu tradiție în activitatea de luptă împotriva incendiilor și de prevenire a acestora, urmând curba ascendentă a profesionalizării în domeniul specific. Realitățile au determinat, la rândul lor, o serie de reveniri asupra legislației, cu măsuri ce afectează în mod direct activitatea societăților comerciale prestatoare de servicii în situații de urgență, precum și a beneficiarilor acestor servicii. Din perspectiva inițiatorilor Asociației, ceea ce noi trebuie să urmăm și să respectăm din punct de vedere legislativ și ceea ce se întâmplă practic în activitatea noastră curentă trebuie să aibă un punct de intersecție, iar acesta este tocmai rezultatul dialogul permanent și eficient cu autoritățile, cu organismele de verificare și control. Numai în acest mod am gândit că putem păstra trendul ascendent al profesionalizării și, mai mult decât atât, așa putem evita regresul către abordări amatoriste care, din punctul nostru de vedere, înseamnă amplificarea riscurilor, nicidecum diminuarea lor. (…) Misiunea noastră este una comună, aceea de a salva și proteja vieți, bunuri materiale și sunt cazuri când acționăm conjugat, ghidați de principiile de bază ale branșei. Îmi vine în minte situația intervenției companiei Geo-Sting pentru eliminarea unui incendiu izbucnit la o fabrică de vopsele din Târgoviște, fiind în pericol o altă unitate de procesare a laptelui din apropiere. (…) Primul motiv care a stat la baza înființării acestei asociații este legat de absorbția fondurilor europene, un gând îndrăzneț al Asociației este de a include în măsurile de finanțare pentru mediul privat și posibilități de accesare de fonduri comunitare pentru achiziții de autospeciale sau alte mijloace tehnice. Un alt obiectiv important este de a promova o relație de parteneriat cu firmele de asigurare din România, având în vedere că orice asigurare a unui obiectiv trebuie să țină cont și de posibilele riscuri de incendiu”, a declarat președintele A.S.P.S.S.U, Dumitru Georgică, la momentul lansării oficiale ale Asociației.

La evenimentul de lansare au participat reprezentanți ai societăților care fac parte din Asociație, parlamentari, dar și reprezentanți de la nivel național ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.