04.09.2018 00:18

Sindicatul polițiștilor, în conflict deschis cu M.A.I.

Sindicatul polițiștilor, în conflict deschis cu M.A.I.
Galerie foto

*„Nu se aplică Legea 153 a salarizării bugetarilor. Suntem plătiți în continuare pe ordonanțe. Există diferențe salariale între polițiștii care lucrează împreună. S-a ajuns în situația ca cel care a fost încadrat direct și a făcut trei luni de școală să aibă un salariu similar cu un polițist vechi de peste 15 ani”

*”Sunt mari probleme. Aceste nemulțumiri ale polițiștilor și diferențele salariale nu pot fi înlăturate decât prin aplicarea Legii 153 a salarizării bugetarilor”

 

Violeta Stanciu


 

 

Interviu cu Florin Bălan, președintele Sindicatului Polițiștilor Dâmbovița

Rep.: S-au rezolvat problemele polițiștilor? Care sunt noutățile pe linie sindicală, acum la început de toamnă?

- Nu s-a găsit nicio rezolvare și suntem în conflict deschis cu Ministerul de Interne, dar și cu Guvernul României. Vom da, în cursul zilei de azi (n.n.ieri), și un comunicat de presă pentru că au apărut sindicate mai mici pe acolo care fac tot felul de precizări care nu au nicio legătură cu sindicatul mare. Sunt sindicate mai mici care au foarte puțini membrii și nu reprezintă marea masă a polițiștilor.

Rep.: De la ultima noastră discuție nu s-a schimbat chiar nimic?

- Suntem în aceeași situație ca la ultima noastră discuție, pentru că nu s-a întâmplat nimic. Nu s-au rezolvat problemele noastre pentru că acestea depind de Guvern și de Ministerul de Interne. Inspectoratul Județean de Poliție Dâmbovița este ordonator terțiar de credite, el distribuie numai ce primește, nu are să dea în plus. Aceste chestiuni depind de Guvern, de Ministerul de Interne, de aplicarea legislației, de emiterea unor acte normative. Nu avem încă un statut al polițistului  nou și modern, așa cum s-a negociat de foarte multe ori. Abia s-a reușit o modificare, prin Ordonanța 53/2018, la statutul polițistului pentru probleme urgente având în vedere deciziile Curții Constituționale cu privire la unele articole din statut. Deci practic a fost o chestiune de urgență, iar acum se negociază ratificarea Ordinului 140 care pune în aplicare statutul polițistului și care ar fi trebuit să fie și el modificat având în vedere Ordonanța 53 care a fost publicată la începutul lunii iulie în Monitorul Oficial. Practic umblăm tot cu cârpeli, cum zicem noi, și nu avem încă un statut modern al polițistului. Acesta a fost modificat de „n” ori, nu se mai știe numărul modificărilor, sunt atât de multe încât sigur că trebuie s-o luăm de la început. Se  pare că nu este nicio intenție a MAI de a avea un statut nou și modern.

Rep.: Legea 153, a salarizării în sistemul bugetar, nu îi vizează și pe polițiștii?

 - Ne aflăm în conflict deschis cu MAI și Guvernul, am avut miting chiar de Ziua Poliției, datorită faptului că nu s-au rezolvat problemele polițiștilor care sunt pe agendă de ani de zile. Nu avem un statut modern, se fac numai modificări pe bază de ordonanță și acelea de nevoie, pentru că dacă se emite decizia Curții Constituționale, care a declarat un articol neconstituțional, sigur că trebuie să-l înlocuiești ca să poată funcționa sistemul. Mai mult de atât, nu se aplică Legea 153 a salarizării bugetarilor. Suntem plătiți în continuare pe ordonanțe. Există diferențe salariale între polițiștii care lucrează împreună. Datorită diferențelor salariale perpetuate, ca urmare a aplicării unor legi salariale din 2009 - încoace s-a ajuns în situația ca cel care a fost încadrat direct și a făcut trei luni de școală să aibă un salariu similar cu un polițist vechi de peste 15 ani. Deci sunt mari probleme. Aceste nemulțumiri ale polițiștilor și diferențele salariale nu pot fi înlăturate decât prin aplicarea Legii 153 a salarizării bugetarilor. De aceea am cerut, în mai multe rânduri, să se aplice Legea 153, să se respecte deciziile Curții Constituționale și hotărârile judecătorești în legătură cu salarizarea. Avem o corespondență bogată cu MAI pe problema salarizării. Nu există voință politică pentru a rezolva acastă problemă. Atâta timp cât există o lege a salarizării bugetarilor care nu se aplică și pe partea sistemului de ordine publică, siguranță națională și apărare.. este clar că nu există voință politică să se rezolve, odată pentru totdeauna, diferențele salariale dintre cei care lucrează în sistem. Noi, cei din sistemul de ordine publică, siguranță națională și apărare am fost excluși din legea salarizării bugetarilor, pentru că nu reprezentăm o prioritate. Cam așa ceva am înțeles noi.