09.04.2015 00:25

Sindicatul Polițiștilor negociază „la sânge” pentru Statut

Sindicatul Polițiștilor negociază „la sânge” pentru Statut
Galerie foto

❚ Liderul sindical dâmbovițean, Florin Bălan, susține că oamenii sunt nemulțumiți pentru că, în ciuda a ceea ce s-a discutat, modificările ori întârzie, ori nu sunt în direcția dorită de polițiști ❚ Statutul Polițistului este unul dintre cele mai dezbătute puncte de cele două părți, dar și cel care nemulțumește cel mai tare sindicaliștii: „La noi, când este vorba despre drepturi, acestea sunt din ce în ce mai reduse, iar când este vorba despre obligații, acestea cresc, fără să se asigure o compensație. Și polițistul e tot un cetățean”, subliniază președintele Sindicatului Polițiștilor din Dâmbovița ❚ În aceste condiții, negocierile sunt la ordinea zilei și, hotărâți să nu cedeze, sindicali știi nu și-au propus un termen fix pentru rezolvarea problematicii specifice

VIRGIL VOINESCU

 


 

Dialogul între sindicatele polițiștilor și reprezentanții Ministerului Administrației și Internelor (MAI), început încă de anul trecut pe legislația specifică activității polițiștilor (Statutul polițiștilor, Legea pensiilor militare ce-i include ca fiind parte a sistemului de apărare și alte puncte procentuale), este încă deschis.

O serie de aspecte de ordin legislativ încă nu răspund perioadei istorice date. Potrivit liderului Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) Biroul Teritorial Dâmbovița, Florin Bălan, o mare problemă este că, în ciuda a ceea ce s-a discutat, „practic s-a copiat în proporție de peste 80% celebrul Ordin 400 privind disciplina și l-au legiferat cum a fost și o dispoziție a Curții Constituționale. Acest lucru nemulțumește membrii de sindicat. Sunt câteva prevederi care nu se regăsesc așa cum s-a propus și s-a convenit la negocieri. Erau prevederi în concordanță cu legislația europeană, dar nu s-au regăsit. Și un exemplu este că nu se va merge pe reprezentarea în fața comisiei de disciplină de către avocat, de către un polițist sau de către un alt coleg, cum este în Codul Civil. Practic, s-a mers pe principiul asigurării reprezentării în Comisia de disciplină numai de un polițist. Deci au rămas numai propunerile angajatorului (MAI), adică în fața Comisiei de disciplină polițistul poate fi asistat de un alt coleg polițist. Dar acest lucru nu este ceea ce au cerut sindicaliștii”, a subliniat Florin Bălan.

Statutul Polițistului Român, singurul „pe lângă” legislația UE

Sindicatul Polițiștilor ține la rezolvarea integrală a revendicărilor și continuă dialogul cu reprezentanții MAI.

„Până acum s-a modificat numai o parte din prevederile Statutului polițistului. Încă sunt negocieri și se află pe agendă noul proiect de Statut, care ar trebui să fie adoptat cu toate cerințele UE. Noi nu am ratificat încă legislația europeană în materie privind dreptul polițistului la grevă, drept pe care majoritatea țărilor l-au ratificat. Or, la noi, când este vorba despre drepturi, acestea sunt din ce în ce mai reduse, iar când este vorba despre obligații, acestea cresc, fără să se asigure o compensație, cel puțin în parte. Și polițistul e tot un cetățean”, a precizat liderul sindical.

Sindicaliștii nu și-au propus un termen fix pentru rezolvarea problematicii specifice și consideră că deocamdată dialogul este util, atâta vreme cât se fac pași în direcția dorită.

„Sindicatul polițiștilor nu are prevăzut un termen limită în negocierile pe care le poartă.Trebuie să existe dialog, mai ales că legislația este într-o continuă schimbare și noi ne adaptăm din mers la normele europene. De aceea sunt necesare negocieri”, a conchis liderul de sindicat.