25.08.2016 00:16

Sindicatele cer modificarea Legii pensiilor

Sindicatele cer modificarea Legii pensiilor
Galerie foto

❚ Sindicaliștii dâmbovițeni cer, prin reprezentanții lor, modificarea prevederilor referitoare la pensionarea anticipată ❚ „Dorința sindicatelor este să dispară coeficientul unic de penalizare de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, existent din anul 2010, și înlocuirea cu un coeficient cu aplicativitate graduală, poziționat între 15% și 30%, ținându-se cont de vârstă și perioada de cotizare”, a punctat Ion Oproiu, lider Sindicatul Funcționarilor Publici din Administrația Publică Dâmbovița și vicelider al Confederației Naționale Sindicale „Meridian”

VIRGIL VOINESCU


Legea pensiilor din sistemul public de stat este, în aceste zile, temă de discuții, în vederea modificării, între sindicate și reprezentanții Ministerului Muncii. Potrivit liderului Sindicatului Funcționarilor Publici din Administrația Publică Dâmbovița, Ion Oproiu, vicelider al Confederației Naționale Sindicale „Meridian”, subiectul modificării Legii pensiilor este deja în analiză de peste o săptămână în vederea armonizării punctelor de vedere și vizează modificarea prevederilor referitoare la pensionarea anticipată.

„Sindicatele, prin reprezentanții lor, din cele cinci confederații sindicale naționale, solicită introducerea unui coeficient diminuat de penalitate aplicat la solicitarea pensionării cu anticipație. Dorința sindicatelor este să dispară coeficientul unic de penalizare de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, existent din anul 2010, și înlocuirea cu un coeficient cu aplicativitate graduală, poziționat între 15% și 30%, ținându-se cont de vârstă și perioada de cotizare. Cu cât vârsta și perioada de cotizare sunt mai apropiate de vârsta și perioada standard de pensionare, procentul de penalizare, în cazul solicitării pensionării anticipate, să fie mai mic”, a explicat liderul sindical Ion Oproiu.

Coeficientul unic de penalizare de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare a fost introdus prin Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice.

„Prin intrarea în vigoare a acestei Legi (n.r. Legea 263/2010) au fost abrogate prevederile Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cele ale Legii nr 164/2001 privind pensiile militare de stat, precum și o serie de alte dispoziții referitoare la vârstele de pensionare ale unor categorii socio-profesionale”, a mai spus liderul sindical, care a precizat că potrivit art. 53 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, atingerea vârstelor realizându-se printr-o creștere graduală, conform unei eșalonări prevăzută în anexa nr. 5 la lege.