25.07.2018 00:25

Sindicaliștii vor să cheme Ministerul Economiei în instanță

Sindicaliștii vor să cheme Ministerul Economiei în instanță
Galerie foto

❚ „Banii pe nucleu, care se dau pentru serviciile aduse industriei de apărare, nu s-au putut da pentru că nu suntem înscriși în Registrul Special, dar în schimb s-a putut produce în continuare armament... nefiind înscriși în acest registru”, a semnalat liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu ❚ „Lucrul acesta este mai mult decât ilegal, este o porcărie care numai un minister care nu știe ce vrea poate s-o facă. Este inacceptabil așa ceva!”, a avertizat Bucuroiu

 

VIOLETA STANCIU


Interviu cu Constantin Bucuroiu, liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni și secretarul al Federației Naționale „Solidaritatea Metal” din Cartel ALFA

Rep.: Problemele se țin scai de industria de apărare din țara noastră Și par că nu se mai termină. Acum care este problema principală cu care vă confruntați?

-Normele metodologice ale Legii 232/2016 (Legea industriei de apărare) au fost finalizate în 2017, în luna septembrie, și trebuia să intre în aplicare în momentul de față... Faptul că Ministerul Economiei a întârziat foarte mult cu punerea în aplicare a normelor a condus la neînscrierea agenților economici în Registrul Special. Deci în mod normal agenții economici din industria de apărare apăreau ca făcând parte din industria de apărare. În schimb, în această perioadă societățile respective au produs armament și muniție, au făcut export de armament și muniție! Deci, total aiurea. Banii pe nucleu, care se dau pentru serviciile aduse industriei de apărare, nu s-au putut da pentru că nu suntem înscriși în Registrul Special, dar în schimb s-a putut produce în continuare armament... nefiind înscriși în acest registru. Deci sunt două lucruri care se bat cap în cap. Lucrul acesta este mai mult decât ilegal, este o porcărie pe care numai un minister care nu știe ce vrea poate s-o facă. Este inacceptabil așa ceva... Normele finalizate, tu, Minister al Economiei, nu le pui în aplicare, în schimb agenții economici produc și vând... Cum au vândut în exterior dacă nu figurează ca producător de tehnică militară? Deci este o porcărie totală. Din cauza aceasta, fabricile sunt afectate, pentru că nu și-au primit banii pe nucleu în perioada ianuarie–aprilie 2018. Din cauza aceasta ne-am hotărât să dăm în judecată Ministerul Economiei. Urmează să ne întâlnim săptămâna viitoare cu colegii din filiale pentru a ne face strategia de acțiune în instanță... și pe ei!

„E o dezorientare totală în cadrul Ministerului Economiei”

Rep.: Ați avut recent o întâlnire cu ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, la Minister. S-a consumat această întâlnire... și cu ce rezultate?

-S-a consumat acea întâlnire, iar rezultatele nu sunt deloc spectaculoase. Adică e o dezorientare totală în cadrul Ministerului Economiei. Plus de asta, în momentul de față, este un meci continuu... cu lovituri nepermise între Ministerul Economiei, mă refer la Secretariatul de Stat pe Industria de Apărare și cei de la Romarm. În loc să se sprijine și să acționeze împreună, făcând un front comun, sunt lovituri nepermise în afara jocului, lucru care nu face altceva decât să împiedice buna desfășurare a activitățiilor în cadrul Filalelor Romarm și astfel să fie întârziate foarte multe lucruri. Am tras semnale de alarmă în permanență și le spun mereu „sunteți un Guvern, un Minister în care acționează și Romarm...”. În loc ca Romarm să primească tot sprijinul și să fie sub coordonarea directă a Ministerului Economiei, în așa fel încât să putem face pașii pe care îi avem de făcut, o bălăcim că facem cu nemții.... nu știu ce, în partea cealaltă americanii de la General Dynamics... au probleme în desfășurarea programului pe care îl au cu UMB... și tot așa.

Rep.: Putem spune că, din punct de vedere sindical, sunteți cam între ciocan și nicovală?

-Noi, sindicatele alergăm pe la toate ușile să le spunem „măi, fraților, încetați cu porcăria asta, haideți să facem lucrurile bine ca să ieșim din mocirla asta..”. Cam asta se întâmplă în momentul de față. Și uitați-vă că noi, sindicatele, din instituții de drepturi pentru oameni, ne-am transformat în mediatori între structurile ministerului sau între structurile ministerului și subordonații lor. Deci este o degringoladă totală la nivelul Ministerului Economiei. Nu știu de ce mai miră pe cineva că șapte sindicate din industria de apărare și-au exprimat dorința de a merge la Ministerul Apărării Naționale, că poate găsim mai multă ordine acolo. Deci avem adresă oficială dată chiar ministrului Apărării, Mihai Fifor, de subsemnatul, prin care șapte sindicate din industria de apărare solicită acest lucru, pentru că nu se mai poate. Aici (n.n. la Ministerul Economiei) este ceva ce eu nu am văzut în istoria industriei de apărare. Au ajuns sindicatele să medieze conflicte la nivelul Direcției Speciale – Romarm - Ministerul Economiei... și așa mai departe!