09.08.2017 00:25

Sindicaliștii din Poliție cer să fie auziți la MAI

Sindicaliștii din Poliție cer să fie auziți la MAI
Galerie foto

❚ Reducerea perioadei de școlarizare a polițiștilor, de la doi la un singur an, este propunerea pe care formațiunea sindicală a propus-o deja ministrului Carmen Dan ❚ „Avem nevoie de polițiști, dar nu suntem atenți și nu dorim să punem în practică soluțiile cu care vin sindicatele. Noi, în calitate de cea mai mare organizație a polițiștilor, nu ne ducem numai să cerem, noi venim și cu soluții, numai că acestea durează foarte mult timp până când sunt puse în practică sau câteodată nu sunt puse deloc”, a declarat președintele de sindicat al polițiștilor dâmbovițeni, Florin Bălan

VIOLETA STANCIU

 


 

Reducerea cursurilor de la doi ani la un singur an la Școala de Agenți de Poliție! Aceasta este soluția de compromise, identificată de sindicaliștii din poliție, pentru estomparea deficitului de cadre din sistem. Ideea a fost propusă deja ministerului de resort, dar acum rămâne de văzut dacă va fi acceptată și pusă în practică în viitorul apropiat. Nu de alta, dar problemele cu care se confruntă polițiștii sunt multe și complexe. „Suntem într-o situație de război cu infractorii, iar noi plătim un tribut din cauza lipsei de autoritate și lipsei de finanțare a sistemului. Statul nu vrea ca polițiștii să aibă autoritate, nu dorește ca populația să aibă un serviciu de calitate și tot statul subfinanțează acest sistem, crezând că se mai poate. Oamenii sunt foarte nemulțumiți, în condițiile în care primești un salariu foarte mic, iar tu, din salariul tău, îți cumperi rechizite și tot felul de consumabile necesare activității de zi cu zi... Condițiile în care-și desfășoară activitatea polițiștii sunt deosebit de grele. Acum vedeți că toată lumea spune că vom face patrule formate din 4 polițiști. Păi noi nu avem personal nici măcar să asigurăm câte doi în patrula clasică, așa cum este oriunde în lume, dar să mai mărim la patru, în condițiile în care peste 20.000 de posturi sunt vacante”, a declarat liderul de sindicat al polițiștilor dâmbovițeni, Florin Bălan.

Pentru a rezolva cât de cât problema deficitului de cadre din sistem, sindicaliștii au venit și cu soluții concrete... „Am prezentat soluții, în luna mai, am avut întâlnire cu factori decidenți din MAI, inclusiv cu dna ministru, căreia i-am propus să se reducă Școala de Poliție de la 2 ani la un singur an... Ni se face acum o discriminare pe față care nu se mai poate exprima... De exemplu polițistul, agentul de poliție, care face 2 ani de școală este repartizat în acelea și condiții, pe aceeași funcție și primește același salariu cu cel care este încadrat direct și face numai trei luni de școală. Avem nevoie de polițiști, dar nu suntem atenți și nu dorim să punem în practică soluțiile cu care vin sindicatele. Noi, în calitate de cea mai mare organizație a polițiștilor, nu ne ducem numai să cerem, noi venim și cu soluții, numai că acestea durează foarte mult timp până când sunt puse în practică sau câteodată nu sunt puse deloc. Deci noi, sindicatele, considerăm că se pot face încadrări directe, concomitent cu reducerea duratei cursurilor unor școli”, a conchis președintele de sindicat al polițiștilor dâmbovițeni, Florin Bălan.