20.11.2018 00:25

Sindicaliștii din Apărare, cu jalba-n proțap la Liviu Dragnea

Sindicaliștii din Apărare, cu jalba-n proțap la Liviu Dragnea
Galerie foto

❚ „În concepția noastră, când vine o delegație străină să discute un eventual contract, să discute o eventuală colaborare în cadrul Ministerului Economiei, sintagma „industrie de apărare” nu mai există, deci a dispărut”, afirmă liderul sindical Constantin Bucuroiu

 

VIOLETA STANCIU

 


 

Interviu cu Constantin Bucuroiu, liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, secretarul pe probleme de apărare al Federației Solidaritatea Metal din cadrul Cartel ALFA.

Rep.: Mai nou, industria de apărare a țării se confruntă cu o nouă problemă, asta pe lângă cele multe pe care deja le are. Ne puteți detalia despre ce este vorba?

- În momentul de față, la Ministerul Economiei, s-a discutat o nouă formă de organigramă de funcționare a instituției unde Direcția Industrie de Apărare... dispare pur și simplu. Deci, dacă stăm să ne gândim că noi cu ceva timp în urmă am fost Direcție Generală în cadrul acestui minister, pentru că importanța unei industrii reiese și prin structurile pe care le reprezintă. A fost desființată, la un moment dat, Direcția Generală a Industriei de Apărare și a fost transformată în Direcția Industriei de Apărare și Produse Speciale. Deci i s-a mai luat din putere, de la direcție generală... la direcție simplă. Acum oamenii de acolo au venit cu altă chestie... foarte periculoasă. Au venit cu altă organigramă care, din punctul meu de vedere, a apărut în urma scandalului care tot există în Ministerul Economiei între secretarul de stat pe problemele industriei de apărare și Direcția Specială, iar în urma acestui scandal iată că secretarul de stat Ion Radu reușește și face o organigramă, împreună cu cei care s-au ocupat de chestia asta, fără Direcția Specială, care acum se transformă într-un birou. Pâi, când spui industrie de apărare, dar nu mai apare în organigramă pe nicăieri... și apare un birou care se ocupă de mai multe chestii... intră în derizoriu. În concepția noastră, când vine o delegație străină să discute un eventual contract, să discute o eventuală colaborare în cadrul Ministerului Economiei, sintagma „industrie de apărare” nu mai există, deci a dispărut...

Rep.: Sindicatul din domeniu ce măsuri a întreprins în acest sens, pentru a trage un semnal de alarmă?

- Noi am înaintat un demers către Ministerul Economiei, dar în același timp am solicitat o întrevedere urgentă cu președintele care guvernează în momentul de față puterea, cu Liviu Dragnea. Domnul președinte Liviu Dragnea, la prima adresă a noastră, din data de 14 noiembrie 2018 în care îl rugam să aibă o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din industria de apărare, nu a răspuns până la ora aceasta. Astăzi (n.n ieri, 19 noiembrie 2018), am revenit cu o nouă adresă către președintele PSD, Liviu Dragnea cu aceeași rugăminte, pentru că înainte de a avea o întâlnire cu premierul României dorim să vedem viziunea politică asupra acestui lucru, pentru că industria de apărare nu poate să fie tratată oricum. Ea trebuie să fie tratată la nivelul cel mai înalt. Acesta este conceptul nostru și nu este un concept prostesc.

Rep.: Țările vecine nouă cum își tratează industria de apărare? De ce nu învățăm de la alții?

- Noi ne-am uitat în „grădina” polonezilor. Polonezii au trecut industria de apărare sub comanda Ministerului Finanțelor, deci unde este banul și și-au propus ca până în 2030 să creeze în total 62.000 de locuri de muncă și noi discutăm de 7800 de locuri de muncă... în cădere liberă pentru că salariile și celelalte necazuri pe care vi le spun mereu, precum lipsa de investiții, coordonarea proastă a acestui sector de activitate, toate acestea favorizează în fiecare zi ca unii să plece la pensie, alții să părăsească industria și să se ducă unde sunt mai bine plătiți. Acum și membrii CA încep să ascundă anumite lucruri de sindicate și cer insistent ca sindicatele să nu mai participe la ședințe și vedeți că toate lucrurile astea se leagă. Tot atragem atenția asupra acestui sector important, sector care, pentru alții, aduce milioane și milioane de euro în visteria statului, sector care creează locuri de muncă cu nemiluita, pentru că există o mare parte a globului unde se poate vinde armament pe vechiul model pe care l-am aplicat până în 1990, dar există și locuri de muncă unde am putea să intrăm cu noutăți, dar uitați-vă că la noi nu se vrea nici una, nici alta. Vrem să discutăm cu Liviu Dragnea să vedem cât de sincer e cu noi, poate nu știe omul ce înseamnă industria de apărare și să-i povestim noi, sindicaliștii.