05.10.2017 00:25

Sindicaliști dâmbovițeni, la protest în Capitală

Sindicaliști dâmbovițeni, la protest în Capitală
Galerie foto

z Peste 100 de sindicaliști din mai multe sindicate dâmbovițene din industrie, din sănătate, din industria de apărare și din poliție, au protestat ieri în Piața Victoriei împotriva intenției Guvernului de a transfera plata contribuțiilor sociale de la angajator la angajat z „.Este important să-i convingem pe cei din Guvern să nu dea drumul la acest act normativ până când nu va fi avizat de către sindicate”, ne-a declarat Nicolae Dragodănescu, liderul de sindicat

VIRGIL VOINESCU


100 de sindicaliști din mai multe sindicate dâmbovițene afiliate Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa” Dâmbovița- din industrie (Erdemir, Cromsteel, KabluTronik), din Sănătate (Solidaritatea Sanitară), din industria de apărare (UM Mija) și din Poliție- au protestat ieri în Piața Victoriei împotriva intenției Guvernului de a transfera plata contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Potrivit liderului CNS „Cartel Alfa” Dâmbovița, Nicolae Dragodănescu, Confederația Internațională a Sindicatelor susține sindicatele care cer renunțarea la transferul plății contribuțiilor de la angajator la angajat și la rândul lor critică măsura Guvernului. „Măsura pentru care protestăm, transferul plății contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, la acest moment, nu oferă o certitudine că salariații nu vor fi afectați din luna ianuarie. Mergem, noi cei din Dâmbovița, la București pentru a convinge Guvernul să abandoneze ideea trecerii contribuțiilor în responsabilitatea angajaților și de asemenea dorim să convingem partenerii sociali că este nevoie de un dialog real care să găsească soluții. Este important să-i convingem pe cei din Guvern să nu dea drumul la acest act normativ până când nu va fi avizat de către sindicate. Ne-au chemat acuma la discuții dar se pare că forma finală încă nu o vedem, iar diferența de taxe încă nu au spus de unde o vor încasa. Este încă o nebuloasă pentru noi sindicatele”, ne-a explicat liderul de sindicat Nicolae Dragodănescu.

„Fondul problemei, altfel spus, este că pentru sectorul economic, de stat, privat sau mixt, nu există posibilitatea ca prin act normativ să fie majorate salariile brute. Demonstrația faptului că nu toți angajatorii se gândesc la angajați a fost făcută, în anul 2015, când s-a făcut acea reducere de cinci puncte procentuale la angajator cu ideea că aceștia vor majora salariile. Acest lucru nu s-a produs, sau dacă s-a produs a fost într-o măsură infimă. Din informațiile noastre s-a constatat că, de facto, în multe situații salariul nu a fost crescut. Deci, datorită transferului acestei taxe în forma gândită de Guvern, chiar cu cele două facilități introduse, efectul ar putea să fie o scădere a salariilor, calculată de noi, în jurul a 20 de procente. Este punctul nostru de vedere și acest lucru ne-a scos în stradă pentru a solicita Guvernului să abandoneze această idee”, ne-a declarat Dragodănescu.