29.09.2014 00:20

Simpozionul Național „Elena Văcărescu. 150 de ani de la naștere”

Simpozionul Național „Elena Văcărescu. 150 de ani de la naștere”
Galerie foto

❚ Invitații au reliefat personalitatea celei pe care Nicolae Iorga a numit-o „ambasadoarea sufletului românesc”, dâmbovițeanca Elena Văcărescu ❚ S-a pus accent pe contextul literar, cultural și diplomatic al vieții și activității Elenei Văcărescu, în cele două patrii (România și Franța)

PETRE DRĂGUȚOIU


Muzeul de Istorie din Târgoviște a organizat vineri, 26 septembrie a.c., Simpozionul Național „Elena Văcărescu, om de cultură și diplomat. 150 de ani de la naștere”. Vicepreședintele CJD, Gabriel Grozavu, a susținut o comunicare în care s-a referit la personalitatea Elenei Văcărescu, supranumită de Nicolae Iorga „ambasadoarea sufletului românesc”.

Dorind, așa cum a menționat, să realizeze un portret cât mai puțin solemn și formal al Elenei Văcărescu, prof.univ.dr. Ion Bogdan Lefter (Universitatea București), a încadrat literatura Elenei Văcărescu în tradițiile literare ale familiei Văcărescu, de la Ianache, Ienăchiță, Iancu, și a ajuns la tradițiile spirituale ale perimetrului târgoviștean, până la Mircea Horia Simionescu și Scoala de la Târgoviște. Prof.univ.dr. Petre Bârlea (Universitatea Valahia Târgoviște) a vorbit despre contextul literar, cultural și diplomatic al vieții și activității Elenei Văcărescu, în cele două patrii (România și Franța).

 

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Lansare de carte aniversară și recital de muzică și poezie

Cu ocazia Simpozionului, a fost lansat volumul aniversar „Elena Văcărscu și spiritualitatea europeană a românilor. 150 de ani de la naștere”, care cuprinde studii și articole semnate de personalități precum George Oprescu, Serban Cioculescu.

Lansarea de carte a fost urmată de vernisarea expoziției „Elena Văcărescu - ipostaze” și de un recital de muzică și poezie realizat de elevi ai Colegiului Național „Ienăchiță Văcărescu”. Surpriza manifestării a constituit-o un recital instrumental cu lucrări de muzică franceză și românească, susținut de cvartetul de coarde „Muntenia” al Centrului Județean de Cultură Dâmbovița: Viorina Panait (violina I), Monica Calofir (violina II), Maria Fecioru (violă), Diana Petre (violoncel), „regizorul” recitalului fiind Cristina Munteanu (harpă), directorul adjunct al Centrului Județean de Cultură Dâmbovița.

Simpozionul a fost organizat în colaborare cu Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură, Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu”, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Societatea Scriitorilor Târgovișteni.