16.09.2022 00:13

Sfânta Cruce - nădejde spre mântuire

Sfânta Cruce - nădejde spre mântuire
Galerie foto

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie se va face evocarea semnificației Sfintei Cruci, ca un semn inconfundabil și nepieritor al biruinței vieții asupra morții, ca o expresie elocventă a dragostei supreme a dumnezeirii pentru întreaga umanitate ca și pentru fiecare om în parte, astfel încât, orice ființă omenească să poată dobândi viața veșnică prin purtarea crucii sale și prin credința mărturisitoare de a-L urma pe Mântuitorul Iisus Hristos!

În Duminica aceasta, de după Înălțarea Sfintei Cruci, ca și în fiecare Duminică, după citirea Evangheliei Învierii, se cântă un tropar consacrat Sfintei Cruci și Învierii, care începe prin cuvintele: «Învierea lui Hristos văzând, să ne închinăm… », astfel că slujba de Duminică reprezintă o sărbătoare de Paște săptămânală, mai ales că se slujește prin cuvintele: «Crucii Tale, ne închinăm, Hristoase și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim, că, iată, a venit prin Cruce bucurie la toată lumea», tocmai pentru ca noi să înțelegem, cât de strâns legate una de alta sunt Crucea și Învierea, ele reprezentând cele două fațete ale tainei mântuirii neamului omenesc.

Asumarea Crucii ne arată și treptele pocăinței: a voi, a te lepăda de tine, a lua Crucea, a urma. Iar această voință privește darul lui Hristos de a împreună-voi cu omul de fiecare dată, întru mântuirea lui. Pentru El, Domnul care face din Cruce semn de biruință, iar, mântuirea noastră este o chestiune de viață și de moarte!

 

Pr. Ionuț Chivulescu, Parohia Brăteștii de Jos