22.07.2014 00:14

Sf. Maria Magdalena, smerită vestitoare a Învierii lui Hristos

Sf. Maria Magdalena, smerită vestitoare a Învierii lui Hristos
Galerie foto

Discipolă a Mântuitorului Iisus Hristos, Maria Magdalena este una dintre cele mai importante personalități sfinte ale Bisericii primare, fiind considerată, ca importanță misionară, întocmai cu apostolii. Adesea, unii au confundat-o cu păcătoasa care s-a pocăit sau cu Maria, sora lui Lazăr și a Martei, ori cu femeia păcătoasă care a spălat cu părul ei picioarele lui Iisus.

 

Ea a fost prima femeie menționată de Evanghelii ca vindecată de Iisus, a mers alături de grupul care-L urma pe Domnul, a stat la picioarele crucii, a mers la mormântul Mântuitorului în dimineața pascală. I s-a arătat Iisus Cel Înviat, care a trimis-o să vestească apostolilor Învierea, de aceea a fost denumită și apostola apostolilor.

 

Sf. Simion Metafrastul afirmă că ea s-a dus la Roma, după Învierea Mântuitorului, pentru ca Pilat să dea socoteală împăratului Tiberius pentru judecata nedreaptă pe care a făcut-o lui Iisus. A predicat Evanghelia alături de Sf. Maxim, unul dintre cei 70 de ucenici ai Domnului.

 

Scapă în chip miraculos de la o condamnare la moarte, fiind părăsită pe o corabie în mijlocul mării, fără pânze, cârmă și hrană, de iudeii care o prigoneau pentru credința ei, dar ajunge, prin voia Domnului, la mal. Predică creștinismul în Galia, convertește pe guvernatorul roman Ipatius al provinciei, merge apoi în Egipt, Fenicia, Siria, Pamfilia și Arabia.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Trece la cele veșnicie, după o scurtă suferință, iar sfintele ei moaște, îngropate într-o peșteră din Țara Sfântă, sunt descoperite în anul 899 de către piosul împărat Leon VI cel Înțelept, care le duce la Constantinopol, în Mănăstirea Sf. Lazăr.

 

O parte din moaște se află la Mănăstirea Simon Petru din Muntele Atos. Este sărbătorită, atât de Biserica noastră Ortodoxă, cât și de cea Apuseană, în ziua de 22 iulie a fiecărui an.

Preot Constantin Drăgan, Parohia Văcărești