26.10.2016 00:17

Senatorii au votat Legea Apărării Naționale

Senatorii au votat Legea Apărării Naționale
Galerie foto

❚ După ani de tergiversări, discuții și proteste, sindicatele din Industria de Apărare au înregistrat un prin succes, Legea Apărării Naționale a fost, în sfârșit, adoptată, urmând a fi promulgată de Președinția României ❚ „În detaliu, însă, nu este chiar ceea ce noi sindicatele ne-am dorit. Dar are totuși niște direcții foarte clare, care ne dau speranța că o serie de probleme din sistem vor fi corectate”, a precizat Constantin Bucuroiu, lider Sindicatul Liber „Dreptatea” din Automecanica SA Moreni

VIRGIL VOINESCU

 


 

După ce, în două ședințe de plen nu a putut să fie votată din lipsă de cvorum, Senatul României a aprobat, în ședința de plen, Legea Apărării Naționale. Liderul Sindicatului Liber „Dreptatea” din Automecanica SA Moreni, Constantin Bucuroiu, secretar pe probleme de apărare și ordine publică în cadrul Federației Sindicale „Solidaritatea Metal” din Cartel Alfa, ne-a declarat că, procedural, documentul va merge la Președinția României pentru promulgare, după care își va produce și efectele. „Este o realizare, după 26 de ani în care noi, cei din Industria de Apărare, am solicitat acest document”, a subliniat liderul sindical, cu precizarea că odată cu aceasta vor fi eliminate o serie de alte acte confuze ce au existat de-a lungul anilor.

„Legea vine și elimină tot ce înseamnă: ordonanță, hotărâre de guvern. Acest lucru este o realizare importantă, în ansamblul ei. În detaliu, însă, nu este chiar ceea ce noi sindicatele ne-am dorit. Dar are totuși niște direcții foarte clare, care ne dau speranța că o serie de probleme din sistem vor fi corectate în Industria de Apărare. Acolo, în Lege, sunt prevederi și în ceea ce privește funcționarea societăților din Industria de Apărare și de reglementare a achizițiilor pe care le face Ministerul Apărării Naționale. Sunt lucruri care ajută Industria de Apărare, lucruri pe care noi cei din sistemul acestei industrii le-am dorit rezolvate, ani și ani la rând. Sperăm că prin apariția Legii Apărării se va imprima un suflu nou în sistemul Industriei de Apărare”, a adăugat Constantin Bucuroiu.

„Pentru a putea trece în Senat această lege, sindicatele din zonele puternice din țară au făcut lobby zile întregi în rândul senatorilor. Așa s-a realizat cvorumul. La aceasta au contribuit semnificativ sindicatele din: Alba, Dâmbovița, Gorj, Brașov. Mai puțin implicați au fost: Prahova și București. Dar, suntem satisfăcuți că, de această dată, senatorii au înțeles și au realizat cvorumul care a permis aprobarea Legii Apărării Naționale, pentru care noi sindicatele ne «batem» de 26 de ani”, a conchis liderul sindical.