10.01.2017 00:25

Semnal sindical: criză de lemne în satele dâmbovițene

Semnal sindical: criză de lemne în satele dâmbovițene
Galerie foto

❚ Liderul CNS „Cartel Alfa” Dâmbovița, Nicolae Dragodănescu, a cerut sprijin și implicare din partea Prefecturii Dâmbovița, semnalând în cadrul Comisiei de Dialog Social că în județ, o parte a populației, cu precădere cea vârstnică și cu pensii mici, abia reușește să achiziționeze lemn de foc ❚ Potrivit sindicalistului, unii bătrâni reușesc să-și procure lemnul de foc cu bani luați de la Casele de Ajutor ale Pensionarilor, însă alții nici măcar acest lucru nu-l pot face, având pensii de pe vremea cooperativelor agricole ❚ „În cadrul Unităților Administrativ Teritoriale, ar trebui să existe centre de informare și depozite unde mai mulți operatori de pe piață să vândă lemn de foc în condiții concurențiale și sub supravegherea directă a autorității de supraveghere de piață”, este o posibilă soluție supusă atenției autorităților de liderul sindical ❚ Potrivit legislației, 80% din materialul lemnos este scos la licitație, iar restul este valorificat în localitățile respective către populație, ne-a declarat telefonic directorul Direcției Silvice Dâmbovița, ing. Costel Preda

VIRGIL VOINESCU

 


 

Satul dâmbovițean a ajuns în această iarnă să sufere din cauza lipsei lemnului de foc. Remarca a fost făcută de liderul Confederației Naționale Sindicale (CNS) „Cartel Alfa” Dâmbovița, Nicolae Dragodănescu, în cadrul Comisiei de Dialog Social. Acesta a declarat că populația din județ, cu precădere cea vârstnică și de obicei și cu pensii mici, o duce cel mai greu. Unii reușesc să procure lemnul de foc cu bani luați de la Casele de Ajutor ale Pensionarilor, însă alții nici măcar acest lucru nu-l pot face. Liderul sindical a cerut sprijin Instituției Prefectului Dâmbovița pentru a veni în întâmpinarea nevoilor populației din satele dâmbovițene, unde criza de lemn, la acest moment se manifestă dureros. „Romsilva a făcut 270 de lei metrul cub de lemn și îl concesionează pentru cei ce fac exploatare de pădure. În aceste condiții, lemnul de foc a sărit de 400 de lei metrul cub”, a susținut liderul sindical. De asemenea, Nicolae Dragodănescu a spus că situația în „lumea satului din județ” este atât de grea și „sunt oameni care suferă de frig în case, pentru că fie pensia nu le permite să cumpere lemne suficiente, fie, pur și simplu, vârsta, dar și prețul nu le permit să aducă lemne de la exploatări din altă zona din țară. Aceasta pentru că nu întotdeauna se găsește lemn la exploatările din județ. Și astfel de situații au existat, prin astfel de experiență dificilă trecând personal”, a mai spus Dragodănescu. „Cea mai grea situație o au vârstnicii de la sate care trăiesc dintr-o pensie de pe vremea Cooperativelor Agricole, fie dintr-un ajutor. Este o mare tragedie și acest lucru trebuie rezolvat”, a subliniat Nicolae Dragodănescu.

Soluții posibile

Liderul CNS „Cartel Alfa” Dâmbovița a spus că în acest caz este nevoie de implicarea factorului decizional de la nivel de județ.

„În cadrul Unităților Administrativ Teritoriale, ar trebui să existe centre de informare și depozite unde mai mulți operatori de pe piață să vândă lemn de foc în condiții concurențiale și sub supravegherea directă a autorității de supraveghere de piață. Să existe posibilitatea ca pe fiecare lemn cumpărat, evident legal, să fie aplicat volumul printr-o metodă omologată și de către o autoritate independentă. În felul acesta ar dispărea și sustragerea de lemn și vânzarea la speculă a acestui produs forestier”, a spus liderul sindical Nicolae Dragodănescu.

„Este nevoie ca autoritatea de supraveghere, Consiliul Concurenței, să verifice situația de monopol creată de Romsilva care stabilește prețul de referință a exploatării masei lemnoase, precum și înțelegerile ilicite de pe piața lemnului atât la exploatare, cât și la transport. Alături de aceste măsuri, și desigur altele ce se vor mai identifica, lemnele de foc pentru populație vor fi asigurate la un preț care să nu concureze cu produsele de lux”, a conchis liderul CNS „Cartel Alfa” Dâmbovița.

Exploatările ROMSILVA respectă legislația

Lemnul din exploatările ROMSILVA, în funcție de sortiment, de specie are prețuri de la 100 de lei pe metrul cub la 250 de lei pe metrul cub. Potrivit legislației, 80% din materialul lemnos este scos la licitație, iar restul este valorificat în localitățile respective către populație. Contactat telefonic, directorul Direcției Silvice Dâmbovița, ing. Costel Preda, ne-a spus că, în privința materialului lemnos, se respectă și amenajamentul și Hotărârea de Guvern. „Nu se valorifică materialul lemnos oricum. Totul se realizează legal”. Directorul Direcției Silvice Dâmbovița, Costel Preda, a precizat că în județ 60% din exploatările forestiere sunt fond privat, dar și acolo „exploatarea se face cu respectarea regimului silvic”.