21.09.2017 00:21

Semnal de alarmă: vânzarea terenurilor agricol

Semnal de alarmă: vânzarea terenurilor agricol
Galerie foto

z Și în județul Dâmbovița, acestea sunt la mare căutare, iar cumpărătorii, români sau străini, profită de faptul că țăranii, majoritatea bătrâni și neajutorați, care au copiii plecați în străinătate, nu mai pot să-și muncească parcelele z „Suprafața totală, din ofertele de vânzare, este de 1463 ha, care s-a vândut sau urmează să se vândă. Sunt oferte depuse la Direcția Agricolă Dâmbovița, pentru vânzare”, a punctat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea z În România, unde vânzarea terenurilor agricole a ajuns la 45% din suprafața totală, oficialii pregătesc un proiect de lege prin care românii și în special tinerii să fie sprijiniți în achiziționarea de terenuri agricole

VIOLETA STANCIU


Terenurile agricole din județul Dâmbovița se vând într-o… veselie! La această constatare a ajuns directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea, după ce a analizat oferta de vânzare de teren agricol care există în momentul de față la instituția de profil din plan județean. Legea 17/2014 obligă unitățile administrativ teritoriale să raporteze direcțiilor agricole din plan județean ofertele de vânzare a terenurilor arabile. În acest fel am putut afla că, la Direcția Agricolă Dâmbovița există, la momentul actual, o suprafață totală de 1463 ha care urmează să fie înstrăinată. Problema este că oamenii își vând terenurile roditoare, moștenite din tată în fiu, pe sume derizorii, care nu reflectă nici pe departe valoarea reală a acestora. La rândul lor, cumpărătorii, români sau străini, profită de faptul că țăranii, majoritatea bătrâni și neajutorați, care au copiii plecați în străinătate, nu mai pot să-și muncească pământul. Sleiți de puteri și lipsiți de resursele financiare necesare pentru a lucra în mod eficient terenurile, tot mai mulți dâmbovițeni au ales varianta vânzării acestora.

„Suprafața totală, din ofertele de vânzare, este de 1463 ha, care s-a vândut sau urmează să se vândă. Sunt oferte depuse la Direcția Agricolă Dâmbovița, pentru vânzare. Potrivit Legii 17/2014, primăriile aduc la direcție documentele respective, care rămân aici o perioadă și se fac discuții pe seama lor. După ce vine aprobarea de la Ministerul Agriculturii, se emite răspunsul pentru vânzare. Deci se face un dosar de vânzare, care se depune la primărie, care rămâne în așteptare, pentru că nu se poate vinde oricum, au prioritate vecinii, etc. De regulă sunt persoane interesate să le cumpere”, ne-a declarat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea.

Situația alarmantă a vânzării terenurilor Agricole este și în atenția politicienilor. Potrivit Agerpres, zilele trecute, eurodeputatul PNL Daniel Buda a lansat un avertisment referitor la vânzarea terenurilor agricole de pe teritoriul României, afirmând că situația în care se află țara noastră ar putea fi privită din perspectiva siguranței naționale. Parlamentarul european a subliniat că 45% dintre terenurile agricole din România sunt astăzi în posesia unor persoane sau entități străine. La sfârșitul lunii august, și președintele PSD, Liviu Dragnea, declara că se pregătește un proiect de lege prin care românii și în special tinerii să fie sprijiniți în achiziționarea de terenuri agricole, deoarece în acest moment, în opinia sa, prea multe terenuri sunt achiziționate de străini. „Trebuie să încercăm să stopăm ceea ce se întâmplă în domeniul vânzării de terenuri agricole în România. Este o lege care este păcălită, nu se respectă criteriile și, respectând cerințele Uniunii Europene, vom intra cu un proiect de lege foarte repede, în Parlament, prin care să ajutăm în primul rând românii să cumpere terenuri, să ajutăm tinerii români să cumpere terenuri, pentru că ceea ce se întâmplă acum nu e în regulă”, a precizat Liviu Dragnea la acel moment.