13.09.2012 00:13

Semnal de alarmă: Râu Alb suferă de lipsa apei

Semnal de alarmă: Râu Alb suferă de lipsa apei
Galerie foto

❚ Seceta de anul acesta, fără precedent în ultimii zeci de ani, l-au făcut pe dâmbovițeanul Vasile Neagu, din Râu Alb, să se adreseze redacției în numele locuitorilor chinuiți de problema apei ❚ Pârâul a secat de tot în această vară, lăsând fără sursă de apă nu numai Râu Alb, ci și alte trei așezări ❚ Lucrările de regularizare și construirea unor baraje de colectarea apei au început în forță în ultimul an al comunismului și au încremenit odată cu revoluția, peste ani dorința localnicilor fiind aceeași: să aibă apă!

 

Seceta de anul acesta, după aprecierile specialiștilor fără precedent în ultimii 50 de ani, i-a prilejuit lui Vasile Neagu, din localitatea Râu Alb, să se adreseze redacției “Jurnal de Dâmbovița” și să precizeze faptul că apa curgătoare cu acest nume a secat în “totalitate, lăsând fără sursă de apă mai multe localități, precum Râu Alb, Gura Bărbulețu, Pietrari și Manga”.

 

Lucrările hidrotehnice, așa cum au demonstrat-o practic atât inundațiile, cât și secetele, au fost total ineficiente sau inexistente în administrația aflată sub conducerea PDL aproape 8 ani, fapt consemnat de opoziție și mass media. Interesantă în scrisoarea remisă redacției este informația că însuși autorul acesteia, Vasile Neagu, s-a adresat chiar înainte de Revoluția din decembrie 1989 autorităților centrale comuniste, tot printr-o scrisoare (către C.C. al PCR, în anul 1988), “în care relatam faptul că localitățile de pe valea pârâului Râu Alb suferă din cauza lipsei de apă pe timpul verii”.

 

Reacția autorităților de atunci a fost promptă și “au hotărât regularizarea acestui bazin și construirea unor baraje pentru colectarea apei în perioadele cu precipitații abundente. Chiar în acel an, în toamnă, au început măsurătorile, proiectarea lucrărilor în funcție de zone, teren, rezistență etc. marcarea și stabilirea firmei și termenului de execuție. Știu că lucrarea a fost încredințată Întreprinderii «Hidrotehnica» Buzău, timp de execuție 1 an. S-a lucrat mai întâi la vâlcelele care alimentau Râu Alb cu îndiguiri, cascade pentru reducerea vitezei apei, devieri de curs pentru a evita pericolul producerii unor alunecări de teren. Și alte lucrări de consolidare. Tot anul 1989 s-a lucrat la acest proiect”.

 

O diferență ca de la cer la pământ, față de amatorismul și tărăgăneala de azi a unor astfel de lucrări, prin care se vânează numai banul public, nu calitatea și eficiența. Vasile Neagu precizează că finalizarea proiectului ar fi ferit localitățile amintite de inundații, surplusul de apă ar fi rămas în baraje.

 

De asemenea, “Râu Alb nu ar mai fi secat niciodată și nici nu ar mai fi distrus case, terenuri și copaci. Apa potabilă din fântâni nu este suficientă pentru consumul zilnic, și nici cea din bazinele de captare a izvoarelor de la rețelele existente de la cișmele. Sunt zone aflate între 400 și 800 metri altitudine, cu alunecări de teren, cu pânza freatică mult sub nivelul posibilităților actuale de captare”.

 

De asemenea, realizarea proiectului, în prezent, ar fi păstrat debitul de apă pentru București, deoarece Râu Alb este cel mai mare afluent al Dâmboviței. Este o scrisoare care exprimă o stare de fapt, iar lucrările urgente sunt solicitate de toți locuitorii de pe valea superioară a Dâmboviței. Din cauza secetei s-a ajuns până acolo ca unii oameni să pună “lacăt la fântână (...) nici măcar fântâna nu este în curtea ta, ci pe marginea drumului. În loc să agăți o cană de ghizdul puțului, să bea omul însetat o gură de apă rece, tu îi pui lacăt fântânii?”.

 

Există șansa pentru locuitorii acestor localități ca noua conducere a Consiliului Județean Dâmbovița să analizeze gravitatea și urgența acestei stări de lucruri și să ia măsurile în consecință.

 

Petre Drăguțoiu | [email protected]