10.08.2018 00:19

Sediul fostului Institut de Proiectări, pericol public

Sediul fostului Institut de Proiectări, pericol public
Galerie foto

*Imaginea dezastruoasă a monumentalei clădiri pare desprinsă dintr-un film despre ghetto-uri

*Deși CLM Târgoviște a mărit, în acest an, cu 500% impozitele pentru astfel de clădiri, se pare că proprietarii nu s-au sinchisit, păstrând clădirea într-o stare totalmente deplorabilă

*Trecătorii cu care am stat de vorbă ieri s-au declarat de-a dreptul șocați de felul în care arată actualmente fostul sediu al IJP

 

ANDREI VASILIU


 

Fostul sediu al Institutului Județean de Proiectări (IJP), clădire emblematică din centrul municipiului Târgoviște, se află în continuare într-o stare avansată de degradare, fiind totodată vandalizată cu diverse desene de tip graffiti și năpădită de verdeață.

Scările de marmură din față aproape că nu se mai văd, coroanele copacilor neîngrijiți au acoperit ceea ce a mai rămas din aviziere, iar garajele din spate completează imaginea dezastruoasă a monumentalei clădiri, care pare desprinsă dintr-un film despre ghetto-uri.

Cu toate că, la începutul acestui an, Consiliul Local Municipal Târgoviște a adoptat o hotărâre istorică, inițiată de primarul Cristian Daniel Stan, privind majorarea cu 500% a impozitelor pentru clădirile lăsate în paragină, se pare că proprietarii nu s-au sinchisit, păstrând clădirea într-o stare totalmente deplorabilă.

Clădirea fostului Institut Județean de Proiectări se află printre cele 11 obiective din Târgoviște vizate de respectiva majorare a impozitului datorat pe clădiri și terenuri.

„Pericol public! Oricând se poate întâmpla o tragedie”

Trecătorii cu care am stat de vorbă ieri s-au declarat de-a dreptul șocați de felul în care arată actualmente clădirea. „Este un adevărat pericol public. Primăria trebuie să sancționeze proprietarii, până nu o să fie prea târziu. Oricând se poate întâmpla o tragedie!”, ne-a declarat un cetățean care mergea la sediul Primăriei, aflat la doi pași de clădirea părăginită.

„Chiar nu interesează pe nimeni soarta acestor clădiri? Din câte observ, doar presa se mai interesează de aceste ruine. Faceți cât mai multe reportaje cu aceste clădiri lăsate în paragină poate așa o să se ia vreo măsură”, ne-a spus un alt trecător, luând și câțiva pași în plus distanță de fostul sediu al IJP, instinctiv, ca pentru a se proteja de o iminentă prăbușire a pereților.

Cert este că majorarea impozitelor pentru astfel de clădiri din Târgoviște a fost un mare pas înainte, dar rămâne să vedem ce alte soluții găsesc autoritățile, întrucât, se pare, nici măcar impozitele mărite cu 500% nu îi determină pe proprietari să ia măsuri.