14.05.2020 09:45

Seceta pune autoritățile pe jar

Seceta pune autoritățile pe jar
Galerie foto

Prefectul județului Dâmbovița a emis alte trei ordine privind constituirea comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole din localitățile  Butimanu, Morteni și Produlești. Comisiile sunt formate din reprezentanți ai Direcției de Agricultură Dâmbovița,  ai Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură  Dâmbovița,  ai ISU „Basarab I” Dâmbovița, precum și câte un reprezentant al UAT-urilor mai sus menționate.

În total, până la această oră, 12 rapoarte operative au fost întocmite și transmise de către comitetele locale pentru situații de urgență privind pagubele la culturile agricole, asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică.

Precizăm că pentru primele trei localități, pentru care au fost emise ordine în data de 11.04.2020, respectiv Niculești, Corbii Mari și I. L. Caragiale, comisiile au încheiat, în urma deplasărilor în teren, procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole.

 

Analiză pe resursele de furnizare a apei pe perioada verii

 

Totodată, având în vedere instalarea fenomenului de secetă pedologică, precum și prognozele A.N.M. care estimează un sezon estival marcat de temperaturi ridicate și precipitații scăzute, sub media multianuală, Prefectul județului Dâmbovița a solicitat instituțiilor cu atribuții specifice în acest sens, respectiv Companiei de Apă Târgoviște, Sistemului de Gospodărire a Apelor Dâmbovița și Sistemului Hidrotehnic Văcărești, o analiză la nivelul instituției/societății în care să fie evidențiate resursele, capabilitățile și perioada de timp estimată pentru care se poate furniza serviciul de alimentare cu apă potabilă a populației, respectiv surse de apă și valori zilnice (m3) pentru nevoile de irigare din agricultură.

De asemenea, a fost solicitat și un plan de măsuri, detaliat pe intervale de timp, zone geografice, ce va fi aplicat în situația în care fenomenul de secetă persistă și resursele se vor diminua, astfel încât asigurarea apei potabile, în special, să nu întâmpine sincope în distribuire, iar eventualele măsuri de raționalizare a consumului să afecteze cât mai puțin populația, informează Biroul de presă al Instituției Prefectului Județului Dâmbovița.