19.07.2016 00:19

Se limpezește eșichierul politic?

Se limpezește eșichierul politic?
Galerie foto

GEORGE COANDĂ


Este clar, pentru mine unul, că pe eșichierul politic românesc piesele de șah sunt mișcate sau se mișcă într-un anumit sens. Spre o debarasare de pionii inutili și spre o poziționare cât mai clară a unor partide cu o relevanță semnificativă, capabile să-și atragă – chiar până la absorbție – unii aliați pentru formarea unor majorități parlamentare.

În acest sens, poziționările evidente sunt cele ale socialdemocraților și național-liberalilor. Nu știu cât de autentic cele două partide reprezintă politico-ideologic, doctrinar, deci, stânga și dreapta pe eșichier, aici este de deschis o aplicată și complexă discuție, vizibil este însă faptul că persuadează mai coerent, și vizibilizează anumite contururi ca partide. Este de observat că marea majoritate a românilor conștientizează un demers de tip polițienesc în această restrângere de formațiuni politice pe eșichier: acțiunile în forță ale DNA. Și pe care le văd ca fiind desfășurate la o anumită comandă. Unde ar putea duce o atare conștientizare? Că nu este firească această eradicare din sânul lumii politice românești, că, la mijloc, este vorba de un oareșce interes, de pildă al național-liberalilor pedelizați, „partidul de suflet” al președintelui Iohannis. De aici, imaginea de martirizare a PSD, dar și a aliatului său ALDE (a se vedea „cazurile penale” Victor Ponta și Cătălin Popescu-Tăriceanu care deja s-au impus în opinia publică drept cazuri de răzbunare politică).

Or, nu așa se face însănătoșirea clasei politice românești, e drept erodată de o mie și una de păcate, pentru că gândul nu duce la epurările de tip dictatorial, ceea ce nu stârnește la marea masă a cetățenilor aplauze – firește, ei își doresc să fie pedepsiți exemplar politicienii mafiotizați, dar deconspirați perfect argumentați-, ci o stare de temeri. Și anume că oricine poate fi pus sub oculare pe delațiuni mizerabile și pe fapte închipuite. Într-o democrație adevărată, adică funcțională, cetățenii schimbă la chip clasa politică prin VOT. Am mai spus-o. Și am s-o mai spun până ce se va înțelege. Altminteri, totul este un fals și o minciună. Cetățeanul, însă, trebuie să aibă acces la o bună cultură politică. Deocamdată, România este încă în tranziție.