09.08.2019 00:21

Scrisoare pastorală

Scrisoare pastorală
Galerie foto

adresată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit NIFON, cu ocazia sărbătorii Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul țării Românești și a pelerinajului la moaștele Sfântului -11 august 2019

Cu bucurie duhovnicească, împreună, fii și fiice ale Arhiepiscopiei Târgoviștei, vom sărbători, în zilele de 10 și 11 august, pe ocrotitorul spiritual al Eparhiei noastre - Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul țării Românești, importantă personalitate a Ortodoxiei românești și universale. Primul sfânt canonizat pe teritoriul țării noastre, Sfântul Ierarh Nifon este și marele reorganizator al Bisericii muntene de la începutul secolului al XVI-lea, cel care a marcat în mod rodnic viața spirituală și culturală de la noi, pentru multă vreme.

 

Lui îi datorăm îndemnul repetat și insistent de utilizare a tiparului în misiunea pastorală a Bisericii noastre, de care atât Voievodul Radu cel Mare, cât și Sfântul Voievod Neagoe Basarab au ținut seama, ei sprijinind tipărirea de către Ieromonahul Macarie a vestitelor sale capodopere.

 

Anul acesta, aniversăm, cu aleasă recunoștință, un deceniu de la aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nifon, de la Mănăstirea Dionisiu, din Muntele Athos, și așezarea lor în Catedrala din Târgoviște, pentru totdeauna. De asemenea, ne bucurăm de cei 10 ani de la proclamarea locală a canonizării Sfântului Voievod Neagoe Basarab, cel mai cunoscut fiu duhovnicesc al Sfântului Ierarh, cel care ne oferă, peste veacuri, un desăvârșit exemplu de politician creștin.

 

 

La două decenii de arhipăstorire, pe tronul arhieresc de la Târgoviște, țin să mulțumesc cu recunoștință colaboratorilor, clericilor și credincioșilor, care în această perioadă m-au sprijinit în îndeplinirea îndatoririlor vlădicești, aici, la Târgoviște, ca de altfel tuturor celor care vă manifestați atașamentul față de valorile noastre tradiționale, românești și creștine, le trăiți și le promovați, în viața cotidiană sau în spațiul virtual.

 

Cu părintească grijă, Vă îndemn pe toți, clerici, monahi și binecredincioși creștini, să veniți cât mai mulți, în ziua de duminică, 11 august a.c., de la ora 7.00, la Catedrala din Târgoviște, unde va fi oficiată Sfânta Liturghie și vă veți putea închina la racla cu sfintele moaște, până seara târziu.

 

Ceremoniile liturgice vor debuta cu Vecernia ce se va oficia în ziua de sâmbătă, 10 august, pe un podium special amenajat în apropierea Catedralei Mitropolitane, de la ora 18.00, și cu Pelerinajul Tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviștei, care se va desfășura prin centrul istoric al vechii noastre Cetăți de Scaun. Dorindu-vă spor duhovnicesc, pace și bucurie, vă împărtășesc tuturor arhierești binecuvântări.

N I F O N

Arhiepiscop și Mitropolit