01.09.2014 00:16

Școli dâmbovițene fără autorizație sanitară de funcționare

Școli dâmbovițene fără autorizație sanitară de funcționare
Galerie foto

❚ Povestea se repetă de la un an la altul: de data aceasta 23 de unități de învățământ nu au primit încă autorizație de funcționare ❚ Problemele sunt aceleași de ani întregi: lipsa sursei de apă curentă, folosirea unor surse de apă proprie neinvestigate, „veșnicele” wc-uri în... fundul curții, neracordate la apă, neigienizate sau neîntreținute corespunzător ❚ De azi, 1 septembrie, Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița reia controalele, cu speranța că între timp s-au mai rezolvat din aceste neconformități și unele unități pot intra în posesia autorizației de funcționare ❚ Au fost controlate de inspecția DSP toate cele 617 obiective dâmbovițene, însemnând școli, grădinițe cu program normal și prelungit, creșe, licee, școli profesionale, unități speciale, cluburi ale copiilor și Universitatea din Târgoviște

VIRGIL VOINESCU


23 de unități de învățământ din județ nu au putut obține autorizație sanitară de funcționale, din cauza deficiențelor constatate de inspecția Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dâmbovița.

Directorul adjunct al instituției, dr. Gabriela Costea, ne-a declarat că în această lună inspecția DSP a controlat unitățile de învățământ din județ din mediul urban și rural, tot ce înseamnă școli, grădinițe cu program normal și prelungit, creșe, licee, școli profesionale, unități speciale, cluburi ale copiilor și Universitatea din Târgoviște.

 

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Apa și toaletele, aceleași probleme de ani de zile

Din totalul de 617 obiective, 594 au fost autorizate sanitar pentru funcționare.

„Pentru un număr de 23 de unități de învățământ din mediul rural nu s-a putut elibera autorizație sanitară de funcționare pentru că nu au întrunit condițiile necesare legale de obținere”, ne-a declarat dr. Gabriela Costea.

Principalele neconformități sunt: lipsa sursei de apă curentă, folosirea unor surse de apă proprie neinvestigate sau cu parametri de potabilitate neconformi, grupuri sanitare amplasate în curtea unităților, neracordate la apa curentă, neigienizate, neîntreținute corespunzător și chiar cu lucrări de reabilitare încă neîncheiate.

 

Azi, controalele o iau de la capăt

Dir.adj. dr. Gabriela Costea a mai spus că în fiecare școală din cele 23 s-au întocmit documente de constatare la verificările din luna august, s-au stabilit termene de rezolvare a neconformităților, iar începând de azi, 1 septembrie, vor fi reluate controalele.

„Practic vor fi verificate din nou toate cele 617 unități școlare și cu precădere cele 23 din mediul rural care au prezentat deficiențe și nu au putut fi autorizate. Dacă dintre acestea vor exista unele care s-au încadrat în termenele prevăzute și și-au remediat neconformitățile, desigur că vor obține documentul ce permite funcționarea. Noi credem că vor exista și astfel de cazuri. În același timp, există și posibilitatea ca altele care nu-și vor rezolva neconformitatea să fie închise”, a mai spus dr. Gabriela Costea.

Pe lista celor 23 de unități de învățământ cu deficiențe, care nu au putut primi autorizație sanitară de funcționare se regăsesc: Școala Gimnazială Corbii Mari, Școala Primară Dâmbovicioara, Grădinița din localitatea Satu Nou - comuna Corbii Mari, Grădinița Urziceanca – comuna Ciocănești, Școala Gimnazială Glodeni, Școala Primară din comuna Glodeni și altele.