14.02.2018 00:17

Școala Dragomirești - Râncaciov, în proiectul pilot al Guvernului

Școala Dragomirești - Râncaciov, în proiectul pilot al Guvernului
Galerie foto

* Conform Programului pentru școli al Uniunii Europene, prin susținerea de la nivel local a Consiliilor Județene sau a Consiliilor Locale, toți preșcolarii și școlarii vor beneficia de un pachet alimentar complet

VIRGIL VOINESCU


Creșterea bolilor condiționate de alimentația incorectă și faptul că mai mult de un sfert dintre copii sunt supraponderali sau obezi au fost motive suficiente și determinante pentru ca de la nivel guvernamental să se intervină cu măsuri de stopare și prevenție. Astfel, pe lângă programul deja funcțional „Lapte și corn” de care beneficiază de la preșcolari la școlari, a fost adoptat în Parlamentul României un proiect de lege și, totodată, a fost adoptată Ordonanța Guvernului nr. 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru școli al Uniunii Europene (UE). Proiectul asigură aplicarea măsurilor coerente în ce privește acordarea de ajutoare din partea UE pentru furnizarea și distribuția de fructe și legume proaspete, în special banane, defructe și legume prelucrate destinate copiilor din cadrul programului de încurajare a consumului de fructe și legume în școli. Conform acestui nou program, prin susținerea de la nivel local a Consiliilor Județene sau a Consiliilor Locale, toți preșcolarii și școlarii vor beneficia de un pachet alimentar complet –lapte și corn, fructe și legume proaspete și masă caldă. Așa cum a fost gândit programul se speră ca pe termen mediu și lung să se obțină o scădere a bolilor asociate alimentației în rândul copiilor.

Lege există, OG există, mai trebuie… normele metodologice

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Dâmbovița, Ordonanța Guvernului din 6 decembrie 2017 ce privește programul „Masa caldă” include 50 de școli din fiecare județ, între acestea aflându-se și Școala Dragomirești – Râncaciov din județul Dâmbovița. La acest moment se așteaptă normele de aplicare. „Până la acest moment a apărut numai lista cu școlile și sumele ce se vor cheltui dar acum, undeva s-a oprit în așteptarea normelor metodologice. Continuarea va fi adoptarea programului de către primărie. În această direcție, acum nu sunt informații pentru că trebuie să vină pe linia Guvern - instituții ale administrațiilor locale”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IȘJ Dâmbovița, prof. Valentin Stancu, inspector școlar. „Deocamdată în școlile județului funcționează programul lapte și corn și programul ce privește distribuirea de mere, acesta din urmă fiind funcțional numai până la data de 30 aprilie a.c.”, a adăugat purtătorul de cuvânt al IȘJ Dâmbovița.