17.05.2023 00:20

Schimbarea sultanilor la Ankara…

Schimbarea sultanilor la Ankara…
Galerie foto

… pare probabilă după primul tur de scrutin prezidențial de duminică, 14 mai a.c. sau nu știu al câtelea după Coran încoace. Dar după Mustafa Kemal Ataturk, marele salvator al unei părți însemnate din Imperiul Otoman în faimoasa perioadă interbelică a secolului XX și care, calendaristic, a înscris Turcia pe calculul calendarului gregorian, otomanii, care au dat la urne, deci duminică 14 mai 2023, în partea de imperiu salvată de primul sultan modern, căci, la Ankara, prin vot democraic sunt instalați urmașii lui Baiazid Ilderim (Fulgerul) și Soleiman magnificul, au lăsat rezultatul votului în coadă de pește.

Așa că, duminică 28 mai, vom vedea pe cine otomanii au pus marele pariu în cel de-al doilea tur de scrutin. Adică, dacă va rămâne să o cârmuiască sultanul Erdogan, ori dacă îl va trimite în amintirea istoriei noul sultan Kemal Kilicdaroglu. De ce, pe noi, românii, ne-ar interesa cine câștigă?

Simplu: Turcia, a doua mare putere militară din NATO, este vecina noastră la Marea Neagră, iar relațiile economice ale României cu aceasta sunt unele privilegiate, și dacă aș mai spune că urmașii lui Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul dau grămadă buzna ba pe la Antalya, ba pe la Bodrun, am băga de seamă că turismul româno-turcesc este-n floare; cum în perioada medievală și modernă Înalta Poartă, chiar dacă ne-a fost suverană, nu a transformat nici Țara Românească, nici Moldova, nici Transilvania, după înfrângerea regatului ungar la Mohacs în 1526, în pașalîcuri și nici militar pe când rușii după ce dădeau năvală în principatele românești extracarpatice, uitau să mai plece exploatându-le la sânge, românii, nu uită cum au stat lucrurile geopolitic.

va urma…

 

 

George Coandă