17.09.2014 00:19

Scandal ca la... manual

Scandal ca la... manual
Galerie foto

ANDREI VASILIU


Debutul noului an școlar a adus obișnuitu-i parfum mirobolant și-n târgul nostru, până alaltăieri însuflețit, ca să nu zic ținut pe aparate, de nesfârșitele-i petreceri bubuite sub Turnul Chindiei. M-am hotărât să nu iau în seamă (azi!) „arăturile de toamnă”, cum bine le mai zicea Tudor Arghezi, care aproape au blocat circulația, și am privit cu drag la copilașii îmbrăcați în uniforme, cu ghiozdănele și baloane, care zumzăiau pe mai toate străzile orașului. Alături de ei, părinți și bunici surâdeau cu dragoste nedisimulată, după zile și săptămâni în care și-au stors ultimele puteri pentru a-și echipa corespunzător micuții.

{GOOGLE_AD_BOX1}

Dumnezeu știe câți dintre bieții părinți au înțeles ceva din scandalurile politizate de la începutul acestui an școlar. Strategia de „școlarizare” a electoratului pare să fie și anul acesta scandalul, pe care mulți dintre politicieni îl practică după... manual. Și dacă ghiozdanele prichindeilor din clasa pregătitoare și clasa I vor fi mai ușoare la acest început de an școlar, lipsit de manualele corespunzătoare, în schimb tolba politicienilor e doldora de diversiuni livrate cu tot cu pachețel în desaga părinților stresați, după metode noi promovate toamna la școlile de vară ale unor partide așa-zise de dreapta.

După 10 ani în care manualele școlare au rămas aceleași și doar metodele de predare s-au schimbat, e clar că scandalagiii politici au chiulit de la orele de educație civică, iar propagandiștii care le țin trena au dormit la cursurile de gândire critică din școală. Între timp, elevii zilelor noastre învață cum să piardă vremea pe internet și iau lecții despre ascensiunea pe scara socială nu prin efort intelectual și respectarea moralei creștine, ci prin exhibiționism, ipocrizie și goana după bani.

Una dintre lecțiile pe care maimarii țării ar trebui să le învețe pentru examenul electoral din această toamnă este lecția polonezilor, care au demonstrat că pot cheltui banii europeni nu pentru a ridica ziduri abandonate ulterior pe coclaurile rurale, ci pentru programe de educație, pentru cultură, cercetare și pentru infrastructura IT necesară școlarizării copiilor. Politicienii polonezi au înțeles mai bine decât ai noștri că nu avem și nu vom avea dreptul să criticăm mâine „sistemul”, dacă azi nu investim în educarea celor care îl vor controla.

Pe final, trag concluzia că fiecare an școlar o fi blestemat să înceapă cu scandalurile de rigoare, pe care campania electorală le-a amplificat tocmai pentru a acoperi cu ele cazurile grave de corupție care au năvălit din televizoare direct în casele românilor. Așa că în timp ce politicienii o țin din scandal în scandal, ca la manualul electoral, școlarii își văd de joaca pe maidanul electronic, numit azi feisbuc, hai-faiv, tuităr etc., iar cărțile s-au transformat, din suport de curs, în suport de... praf!