17.03.2015 00:13

Scădere spectaculoasă a insolvențelor

Scădere spectaculoasă a insolvențelor
Galerie foto

❚ Acestea au scăzut cu 75% în primele două luni din acest an, față de 2014 ❚ Tot pe trend descrescător sunt radierile, cu 10%, și suspendările de activitate cu 45%

VIOLETA STANCIU


Stabilitatea mediului de afaceri dâmbovițean reiese din datele recente furnizate de conducerea Oficiului Registrului Comerțului (ORC) Dâmbovița. Acestea indică o reducere substanțială, de 75%, a societăților intrate în insolvență în primele două luni din 2015 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pe același trend descrescător se află și radierile de firme din Registrul Comerțului Dâmbovița, unde s-a înregistrat o scădere de 10% față de anul 2014. O reducere consistentă, de circa 45% față de anul trecut, s-a înregistrat și la numărul de mențiuni de suspendare de activitate din Registrul Comerțului. În ceea ce privește dizolvările de firme, situația este oarecum echilibrată, în sensul că s-a menținut același volum de dizolvări.

 

20.544 firme active la ORC Dâmbovița

„Faptul că au scăzut atât mențiunile de suspendare de activitate, de intrare în insolvență, cât și de radiere, se vede în situația statistică generală, în sensul că la data de 31 ianuarie 2015 numărul de comercianți (profesioniști) activi din punct de vedere juridic, înregistrați în Registrul Comerțului Dâmbovița, este cu 10% mai mare decât cel înregistrat la 31 ianuarie 2014. În prezent sunt înregistrați în Registrul Dâmbovița 20.544 de profesioniști activi, 10.267 persoane fizice și 10.277 de persoane juridice. Aceștia sunt agenți economici care, teoretic, desfășoară activitate în Dâmbovița”, ne-a precizat jr. Smaranda Brebeanu, directorul ORC Dâmbovița.

Întreruperile de activitate din Registru se fac pe baza hotărârii asociaților sau acționarilor. În schimb, dizolvările pot fi voluntare, pe baza hotărârilor asociaților sau acționarilor, dar pot fi și dizolvări juridice, în condițiile în care profesioniștii nu îndeplinesc anumite condiții legale pentru a căror neîndeplinire legea prevede sancțiunea dizolvării.