25.06.2018 00:16

Scădere dramatică a producției de miere

Scădere dramatică a producției de miere
Galerie foto

❚ Albinele nu reușesc să mai polenizeze floareasoarelui și, astfel, producția de miere culeasă de la aceste culturi este una mult mai mică decât în anii trecuți ❚ Seceta și diferențele de temperatură de la zi la noapte au făcut ca producția de miere să fie una mică, iar în unele cazuri apicultorii au înregistrat pierderi mari în rândul familiilor de albine

CORVIN DUMITRICĂ


Apicultorii dâmbovițeni traversează o perioadă destul de grea. După ce, în urmă cu câteva săptămâni, s-a încheiat culesul la salcâm și tei, iar producția a fost una destul de bună, acum stupinele au fost mutate în apropierea lanurilor de floarea soarelui. Mutarea a adus însă surprize neplăcute apicultorilor, care se pot confrunta cu pierderi însemnate. Chiar dacă lanurile de floarea soarelui sunt suficient de înflorite, problema rezidă în modificările genetice ale plantelor. Din cauza acestora, albinele nu reușesc să mai polenizeze floarea-soarelui și, astfel, producția de miere culeasă de la aceste culturi este una mult mai mică decât în anii trecuți. Nici suprafețele cultivate cu floarea soarelui nu mai sunt însemnate, fermierii înlocuind aceste culturi cu altele mai profitabile. Colac peste pupăză, clima a fost și ea una nefavorabilă în această perioadă. Seceta și diferențele de temperatură de la zi la noapte au făcut ca producția de miere să fie una mică, iar în unele cazuri apicultorii au înregistrat pierderi mari în rândul familiilor de albine.

Apicultorii: "Producție mică din cauza modificărilor genetice"

● La salcâm, la tei a fost o producție destul de bună. Acum, la floarea soarelui, din păcate lucrurile s-au schimbat. Din cauza modificărilor genetice, producția de miere a scăzut destul de mult. Stăm în câmp și așteptăm, însă producția nu o să se modifice. ● Producție mult mai redusă decât în anii trecuți. Anul acesta o să fie mult mai puțină miere culeasă de la floarea soarelui. ● Din păcate, suprafețele cultivate cu floarea soarelui, care a fost modificată genetic, este principalul motiv pentru care avem o producție de miere mai mică. Nu putem să facem nimic.