22.10.2014 00:20

Șase luni de calvar pentru elevii din Pietrari

Șase luni de calvar pentru elevii din Pietrari
Galerie foto

❚ Aproape o sută de copii din satele Șipot și Valea sunt nevoiți să parcurgă zilnic fie pe jos, fie cu o dubă de marfă sau chiar și cu căruța mai mult de șapte kilometri pentru a ajunge la școală ❚ Deși mașina s-a defectat încă de anul școlar trecut, primarul comunei a susținut că nu are bani de reparații, iar între timp, microbuzul a înțepenit în service, pentru că administrația nu avea bani să-l achite și ridice ❚ Orice scuză a administrației se lovește însă de acuzațiile cadrelor didactice și ale părinților, revoltați de chinul copiilor aflați mai mult pe drumuri decât la școală sau acasă

CORVIN DUMITRICĂ


 

Merg la școală cu o dubă de marfă, o căruță sau chiar pe jos mai mult de șapte kilometri, pentru că microbuzul școlar este stricat de peste șase luni! Pare incredibil, însă aproape 100 de copii din două sate ale comunei Pietrari, Șipot și Valea, trebuie să îndure acest chin.

 

Primarul susține că nu are bani să ridice mașina din service

Primarul localității susține că nu are bani să plătească reparațiile autovehiculului.

„La sfârșitul lunii mai, mașina s-a defectat. Am tras atunci un semnal de alarmă către Inspectorat și către Consiliul Județean prin care am spus acest lucru. Am cerut sprijin, pentru că reparația este foarte scumpă. Ulterior nu am primit nici un semn de la ei. Am dus mașina în service, aștept acum să achit factura. Este vorba despre 118 milioane lei. Am primit bani, după rectificarea bugetară, vom achita factura și vom putea lua mașina din service”, a precizat edilul comunei Pietrari, Cornel Coman.

 

„Nu există nici un interes din partea autorităților locale”

Pe de altă parte, profesorii îl acuză pe edil că a preferat să achite facturile de telefonie ale angajaților, în loc să rezolve problema cu care se confruntă micuții de la începutul anului.

„Sunt consilier local și cadru didactic, cunosc destul de bine situația. Am făcut demersurile necesare încă din luna mai. În ultima ședință de consiliu local s-au găsit niște sume din încasări suplimentare, în jur de 16.000 lei, din care însă s-au plătit telefoanele angajaților primăriei, au fost plătite niște flori cumpărate încă din primăvară, jaluzele pentru centru de informare… orice, cu excepția reparației microbuzului școlar”, a declarat Elena Marica, profesoară și consilier local în comună. „Copiii din cele două sate vin cu ce pot, căruțe, biciclete, cu mașina personală a unuia dintre părinți care s-a oferit să-i aducă. Vin destul de greu, întârzie mult. Nu există niciun interes din partea autorităților locale. Am trimis o adresă dlui primar să-mi spună care e situația mașinii transport copii. Mi s-a răspuns că este gata, dar nu are cu ce să achite o sumă de 288 de milioane lei”, a precizat Elena Tănase, directoarea școlii din Pietrari.

 

Părinții revoltați cer rezolvarea problemei

În fiecare dimineață, micuții se trezesc cu noaptea în cap și pleacă la școală înghesuiți pe o banchetă, unde în mod normal nu încap decât patru persoane.

Cu toate acestea, părinții preferă mijlocul de transport pus la dispoziție de un consilier local, decât să lase copiii să meargă pe jos prin frig.

● „Sunt șapte kilometri până la școală. Cum să-i lăsăm să plece în condițiile astea? Am ajuns cel mai rău din județul ăsta. De fapt, cred că în toată România nu există un sat ca al nostru. De când a început vacanța s-a stricat și nu au făcut nimic până acum. Am înțeles totuși că l-au reparat, dar nu sunt bani să-l scoată. Ce carte să mai facă cei mici, dacă sunt nevoiți să meargă zilnic câte șapte kilometri până la școală? Dacă nu repară microbuzul până la iarnă, vom fi nevoiți să-i ținem acasă”.

● „Este foarte greu. Trebuie să trezim copiii cu noaptea în cap, iar după ore ajung foarte târziu acasă, pe la șapte”.

● „Problema a început dinainte de vacanța de vară. Mașina a fost stricată, nu au reparat-o nici până acum. Copiii sunt mici, cum să-i lăsăm să meargă pe jos câte 7 kilometri? Am fost să vorbim la primărie, ni s-a promis că se rezolvă, că vor repara mașina, dar a trecut o lună jumătate de când a început școala și nu au făcut nimic”.

● „Până ajung acasă după ore este noapte deja. Când plouă trebuie să mergem cu cizmele, cu umbrelele înaintea lor”.

● „Copiii se descurcă foarte greu. Cum să-i mai lăsăm la școală? Nici nu mai au timp să învețe. Pleacă dimineața și se întorc seara târziu”.

 

„Blestemul comunei”

„De când a început școala merg așa. Am tot sperat că se va rezolva situația într-o săptămână, două, dar nu s-a făcut nimic. Bani sunt la primăria, dar dacă nu este primar, ce să facem? Blestemul comunei. Practic nu vrea să rezolve problema. Am făcut demersuri cu dna directoare, am fost și eu de câteva ori și la service. Practic transportul a fost abandonat de când s-a terminat școala. Mașina e reparată, dar nu vrea să o ia primarul. Primăria nu are nici o datorie, bani au fost din rectificări, din încasări proprii, dar au fost direcționați în altă parte”, a precizat revoltat Constantin Toader, cel care s-a oferit să ducă zilnic copiii la școală cu propria ma- șină.

Odată cu rectificarea bugetară, edilul a transmis conducerii școlii că va achita reparația microbuzului și, în cel mai scurt timp, transportul elevilor cu acesta se va relua.