15.03.2018 00:25

Sanitas a decis: proteste după Paști

Sanitas a decis: proteste după Paști
Galerie foto

❚ Cel mai probabil pe 25 aprilie, când va fi și o ședință de Guvern, se va organiza un miting cu peste 20.000 de participanți „din toate sindicatele din Sănătate”, ne-a declarat Claudiu Barbu, liderul Sanitas Dâmbovița

VIRGIL VOINESCU

 


 

Sindicaliștii SANITAS vor declanșa proteste ample în cursul acestei luni, nemulțumiți de regulamentul de sporuri și de Legea salarizării care, spunea liderul SANITAS Dâmbovița, Claudiu Barbu, a generat discriminare și dezbinare între salariați, în sensul că „o lege dată nu poate să se aplice numai unei categorii de personal, respectiv numai pentru medici și asistenți”. Decizia a fost luată în data de 12 martie a.c., în Consiliul Național al Federației SANITAS din România, reunit în ședință extraordinară, prilej cu care au luat act de nemulțumirile acumulate în sistemul sanitar, prin aceea că guvernanții nu-și țin promisiunile. Liderul SANITAS Dâmbovița, Claudiu Barbu a spus că, în opinia sindicatelor, Legea salarizării trebuia să fie valabilă în același timp pentru toată lumea, pentru toate categoriile de personalul din sistemul sanitar și din asistența socială.

„Toți trebuie să primească aceeași sumă”

„Acest lucru sindicatele l-au solicitat de la început. Niciun moment nu am solicitat ca medicii și asistenții să ajungă pe grila din anul 2022 cu data de 1 martie a.c., iar pentru restul personalului din sistemul sanitar salariul să crească anual procentual până ajung la grila din 2022. Am cerut pentru toată lumea o creștere care să se vadă în buzunarul fiecăruia. Regulamentul de sporuri are o așa-zisă anexă 10, aceasta, spunem noi, este o simulare a ceea ce ar însemna sumă fixă ca sporuri, raportată la fiecare gradație a fiecărei funcții. Nu ne convine acea anexă pentru că, practic, ea reprezintă o creștere pentru categoriile discriminate prin necreșterea salariilor (personal auxiliar, TESA ș.a.m.d) și o creștere mică sau deloc pentru celelalte categorii cărora le cresc salariile de la 1 martie, respectiv asistenți și medici. Ori, din câte se știe, sporul pentru condiții deosebite sau periculoase este același pentru toată lumea. Toți lucrează în aceleași condiții și toți trebuie să primească aceeași sumă sau procent”, ne-a declarat liderul SANITAS Dâmbovița, Claudiu Barbu. În plus, a spus că ministrul Sănătății, Sorina Pintea, nu vede discrepanțele din sistem pentru că vorbește pe alte calcule decât sindicatele care, la rândul lor, vorbesc pe calcule făcute de specialiștii sindicali. „Și acestea au dovedit, de fapt, că salariile au crescut doar ca încadrare. Dar ce primește omul în mână, nu va fi așa de evident cum vrea să releve doamna ministru”, a susținut Claudiu Barbu.

Miting cu peste 20.000 de participanți

Prin urmare, reprezentanții sindicali au decis declanșarea protestelor, acestea debutând cu patru zile de pichetări la Ministerele Muncii, Sănătății și Finanțelor, ultima pichetare fiind cel mai probabil la Guvern în zilele de 20, 22, 27 și 29 martie, urmând ca în luna aprilie după sărbătoarea de Paște, cel mai probabil pe 25 aprilie când va fi și o ședință de Guvern, să se organizeze un miting cu peste 20.000 de participanți „din toate sindicatele din Sănătate sperăm și ne dorim noi”. Lista de revendicări cuprinde, în primul rând, majorarea salariilor pentru toți salariații din sănătate și asistență socială, alții decât asistenții și medicii, dar și eliminarea plafonului de 30% la sporurile pe ordonator principal de credite, respingerea Anexei 10 și încheierea Contractului de mincă la nivel de sectoare de activitate „Sămătate” și „Asistență socială”.