12.05.2023 00:16

Sancțiuni aspre pentru incendiile de vegetație

Sancțiuni aspre pentru incendiile de vegetație
Galerie foto

*„Periodic, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va primi de la GNM si IGSU informatii despre incendii, însoțite de fotografii geoetichetate în vederea identificării cu acuratețe a zonelor în care au avut loc arderile, iar inspectorii din cadrul instituției vor face verificările în teren”

 

În atenția fermierilor dâmbovițeni! Arderea miriștilor și a resturilor vegetale de pe terenurile arabile va fi sancționată! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Dâmbovița  informează producătorii agricoli că a fost încheiat un protocol de colaborare cu Garda Națională de Mediu și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru creșterea eficienței acțiunilor de prevenire și control în ceea ce privește respectarea de către beneficiarii sprijinului financiar din fonduri europene și naționale a bunelor condiții agricole și de mediu.

Concret, Protocolul are ca scop respectarea de către fermieri a interdicției de a arde miriștile și vegetația uscată pe teren arabil și pajiștile permanente din Siturile Natura 2000, precum și protejarea mediului împotriva poluării și prevenirea incendiilor. Această măsură contribuie la menținerea nivelului de materie organică în sol, precum și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din agricultură.

„Informarea fermierilor cu privire la respectarea normelor de condiționalitate stabilite în Planul Strategic 2023-2027 și aplicate conform OMADR/MMAP/ANSVSA nr. 54/570/32/2023, respectiv a  bunelor condiții agricole și de mediu (GAEC 3), prin care este interzisă  arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil precum și a vegetației pajiștilor permanente se face periodic, chiar de la depunerea cererii unice de plată fermierul ia cunoștință de aceste norme prin semnarea unui angajament de respectare care face parte integranta din cerere. Periodic, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va primi de la GNM si IGSU informatii despre incendii, însoțite de fotografii geoetichetate în vederea identificării cu acuratețe a zonelor în care au avut loc arderile, iar inspectorii din cadrul institutiei vor face verificările în teren. În cazul nerespectarii acestui GAEC, fermierilor li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancțiunilor pentru nerespectare”, a precizat directorul executiv al APIA Dâmbovița, ec. Corina Gârleanu.

 

 

 

Violeta Stanciu