22.11.2017 00:20

Samsarii în câștig, producătorii în pagubă

Samsarii în câștig, producătorii în pagubă
Galerie foto

❚ Un an foarte bun pentru recolta de ceapă, însă ce folos, spun producătorii, dacă nu sunt cumpărători ❚ În această perioadă, oamenii se chinuiesc să vândă urgent tonele de ceapă, ca să nu îi prindă frigul cu marfa și să se aleagă doar cu o… ceapă degerată ❚ Samsarii sunt mereu pe fază: ei vin și cumpără ceapa direct din gospodăriile producătorilor, la un preț foarte mic și ajung să vândă în piețe la un preț și de trei ori mai mare

CORVIN DUMITRICĂ


Tone întregi de ceapă stau depozitate în magaziile mai multor dambovițeni așteptând potențiali cumpărători. În ciuda climei nu tocmai propice, producția de anul acesta a fost record, însă acest lucru mai mult a păgubit micii producători. Oamenii spun că vânzările sunt destul de scăzute și nu pot ține marfa prea mult, deoarece nu au spații suficiente de depozitare.

Prețul este destul de mic, dar acest lucru aproape că nici nu mai contează. În acest moment principala preocupare a producătorilor este să vândă marfa până la sosirea înghețului. ● ”A fost un an destul de bun. Ceapă este multă, dar clienți puțini. Dacă o să vină temperaturi mai scăzute, o să înghețe toată marfa și o să fim nevoiți să o aruncăm.”● ”Un an bun, însă acest lucru mai rău ne păgubește. Este ceapă multă, prețul a scăzut, iar clienții lipsesc. Am încercat să o vindem angro, dar nici așa nu prea se vinde.” ● ”Am cultivat ceva mai multă ceapă anul acesta, dar acum nu avem cui să o vindem. Producția a fost mult mai bună decât cea din anii trecuți, dar degeaba. Nu sunt cumpărători, iar marfa se strică în magazie.” În această perioadă, tot samsarii sunt cei care au de câștigat de pe urma producției mari de ceapă. Ei vin și cumpără ceapa direct din gospodăriile producătorilor, la un preț foarte mic și ajung să vândă în piețe la un preț și de trei ori mai mare.