13.09.2021 00:14

Salvatorii montani, din nou la înălțime!

*„Recomandăm turiștilor să respecte indicațiile  salvatorilor montani referitoare la condițiile de practicare a traseelor, să fie echipați corespunzător, să nu se aventureze pe trasee nemarcate sau închise”, au transmis reprezentanții Serviciului Salvamont Dâmbovița

 

Ziua de sâmbătă, 11 septembrie 2021, s-a transformat în zi de foc pentru Salvamont Dâmbovița, după ce salvatorii au primit 2 apeluri venite unul după altul din partea Dispeceratului Unic Integrat 112 prin care erau anunțați despre 2 persoane accidentate ce aveau nevoie de ajutor.

În urma primului apel erau anunțați de un accident petrecut în Cheile Orzei, traseu temporar închis, unde o persoană de sex feminin, în vârstă de aproximativ 60 ani, căzuse de la aproximativ 3 metrii, fiind politraumatizată. O echipă de la Baza Peștera s-a deplasat spre locul mai sus menționat ajungând la victimă în aproximativ o oră, împreună cu un echipaj SMURD, iar după o scurtă evaluare s-a constatat faptul că victima prezenta o fractură la nivelul membrului inferior și o dizlocare a articulației scapulo-humerale, urmând a fi transportată la cea mai apropiată unitate sanitară de către ambulanță.

Cel de-al doilea apel anunța Serviciul Salvamont că în Canionul Horoabelor, un traseu nemarcat și interzis circulației turistice, o persoană de sex masculin în vârstă de 78 ani avea nevoie de ajutor. Echipa aflată cel mai aproape de locul mai sus indicat, în patrulare preventivă, a fost alertată, ajungând la accidentat în aproximativ 20 de minute. După o evaluare amănunțită, s-a constatat un traumatism cranian cu o plagă deschisă la nivelul scalpului, persoana accidentată fiind conștientă, cooperantă și orientată temporo-spațial. Salvatorii au curățat plaga și au ajutat la inițierea hemostazei prin bandaje compresive, urmând a trasporta victima, alături de jandarmii montani veniți în sprijin, la Baza Peștera de unde a fost predată către un echipaj de ambulanță.

„Ambele persoane erau echipate necorespunzător și nu au ținut cont de restricții. Pe această cale dorim să tragem un semnal de alarmă și să facem conștienți toți turiștii de pericolele la care se expun prin exces de zel și neinformare. Recomandăm turiștilor să respecte indicațiile  salvatorilor montani referitoare la condițiile de practicare a traseelor, să fie echipați corespunzător, să nu se aventureze pe trasee nemarcate sau închise”, au transmis reprezentanții Serviciului Salvamont Dâmbovița.

V.A.