19.11.2019 00:18

Salariile și pensiile, păzite cu "arma" protestelor

Salariile și pensiile, păzite cu
Galerie foto

❚ „Salariul minim pe economie dictează salariul fiecărui angajat din administrație, pentru că odată cu creșterea acestuia cresc grilele de salarizare, deci se indexează salariul” ❚ „Prin aplicarea acestei legi s-a făcut dreptate celor care lucrează în sistemul bugetar, dar problema este că în general nedreptățile sunt făcute de către primari, pentru că ei sunt ordonatorii și stăpânii Legii 153, pentru că ei dau ierarhizarea”

 

VIOLETA STANCIU


Salariul minim pe economie dictează legea salarizării în sistemul bugetar! Angajații din sistemul bugetar așteaptă creșterea salariului minim pe economie mai ceva ca salariații din mediul privat, unde oamenii de-abia reușesc să supraviețuiască de la o lună la alta... din bruma de salariu pe care o primesc! Dacă în primul caz, al bugetarilor, majorarea acestui salariu duce la decalarea grilelor de salarizare și implicit la creșterea tuturor lefurilor, bașca normă de hrană și vouchere de vacanță, la privat oamenii trebuie să se mulțumească doar cu salariul minim pe economie, chiar și acesta fiind plătit „cu chiu... cu vai” în cele mai multe cazuri. Liderul de sindicat Emil Pleșa, care este vicepreședintele Sindicatului Administrației Publice Locale „Forța Legii” Dâmbovița, ne-a declarat că dacă nu se mărește salariul minim pe economie, conform legii, și se umblă la legea pensiilor, oamenii vor ieși în stradă.

„Toate formele de protest și toți pașii se vor face legal”

„Oamenii așteaptă să se respecte legea salarizării și legea pensiilor, nimic altceva nu vor! În situația inversă, dacă nu se mărește salariul minim pe economie, conform legii și se umblă la legea pensiilor... ies în stradă. Toate formele de protest și toți pașii se vor face legal. Salariul minim pe economie dictează salariul fiecărui angajat din administrație, pentru că odată cu creșterea acestuia cresc grilele de salarizare, deci se indexează salariul. Acum, în administrația publică, creșterea salariului este dată de modificarea salariului minim, pentru că Legea 153 a stabilit un coeficient de salarizare pentru fiecare angajat, în funcție de pregătirea fiecăruia. Înainte, până la apariția, în 2017, a legii personalului plătit din fonduri publice, Legii 153,erau niște salarii stabilite în funcție de postul pe care îl ocupa fiecare, majoritatea salariilor erau la minim pe economie, adică 1400 de lei... în 2017. Prin aplicarea acestei legi s-a făcut dreptate celor care lucrează în sistemul bugetar, dar problema este că în general nedreptățile sunt făcute de către primari, pentru că ei sunt ordonatorii și stăpânii Legii 153, pentru că ei dau ierarhizarea. De exemplu, în cadrul Primăriei Pucioasa, ierarhizarea este de la 1,05 până la 4 și ceva. Adică se pleacă de la un salariu de 2080 lei, iar cel care are 4 ierarhizare ajunge la peste 8000 de lei, la care se adaugă sporul de vechime, plus procent din fonduri europene și ajunge la 12.000 de lei, dacă nu mai bine...”, a declarat Emil Pleșa, vicepreședintele Sindicatului Administrației Publice Locale „Forța Legii” Dâmbovița.