11.01.2018 00:17

Salariile restante ar putea fi rezolvate în 2018

Salariile restante ar putea fi rezolvate în 2018
Galerie foto

❚ Profesorii dâmbovițeni au intrat în acest an cu o parte din banii pe hotărârile judecătorești achitată după demersuri repetate ale sindicatelor ❚ Totuși, în șase unități de învățământ în care sumele încă nu au fost achitate profesorilor, sindicatele au făcut demersuri la nivelul primăriilor și al Inspectoratului Școlar Județean ❚ „Anul acesta, pe dobândă, se va plăti prima tranșă de 5%, urmând ca restul să fie acordați trimestrial și, dacă s-ar respecta solicitările sindicatelor, ar trebui ca plățile să fie integrale”, ne-a declarat prof. Emil Poamă, lider SLÎ Dâmbovița

VIRGIL VOINESCU


Profesorii dâmbovițeni au intrat în acest an cu o parte din banii pe hotărârile judecătorești achitată după demersuri repetate ale sindicatelor. Liderul Sindicatului Liber Învățământ (SLÎ) Dâmbovița, prof. Emil Poamă, ne-a declarat că la nivelul județului, încă de la sfârșitul anului trecut, din suma ce trebuia plătită, într-o primă tranșă, s-au făcut plăți în proporție de aproximativ 75% și, din rezerva Ministerului Educației, s-a acoperit, într-o a doua tranșă, aproape peste tot și plata restantă până la 100%. „Cu toate acestea, unele primării au creat probleme, deoarece Trezoreria a refuzat să facă transferul din fondul de salarii în contul plăților hotărârilor judecătorești”, ne-a explicat liderul de sindicat. Totuși, pentru a nu se pierde banii, s-au făcut demersuri la nivelul primăriilor și al Inspectoratului colar Dâmbovița, astfel că situația nu mai ridică probleme.

„Situația însă este departe de o rezolvare. În unele dintre școli însă, diferența de până la 100% nu a fost plătită profesorilor dâmbovițeni din lipsă de lichidități în Trezorerie. În acest caz sunt șase unități de învățământ”, a spus prof. Emil Poamă, care a subliniat că pe anul 2018, din hotărârile judecătorești, urmează să se plătească ultima tranșă pe Legea 330, care este de 35%, și tot de anul acesta, va începe plata hotărârilor judecătorești pe dobânda percepută pentru întârzierea plăților. „Anul acesta, pe dobândă, se va plăti prima tranșă de 5%, urmând ca restul să fie acordați trimestrial și, dacă s-ar respecta solicitările sindicatelor, ar trebui ca plățile să fie integrale. Nu s-a reușit însă. Situația este și mai mult complicată. Aceasta pentru faptul că, printr-o hotărâre a Ministerului Finanțelor și a Trezoreriilor, traseul banilor pentru salarii, pentru cei din învățământ, a fost și el schimbat din ianuarie acest an. „Astfel, primăriile nu mai sunt ordonatori principali de credite, ci traseul banilor de salarii este simplificat, banii venind de la Ministerul Educației la inspectorate școlare și de acolo la școli”, a afirmat liderul de sindicat, Emil Poamă, cu precizarea că noul traseu simplificat a modificat și data de salariu, „ziua plăților în Dâmbovița fiind 14 ale lunii pentru toți cei din învățământ”.