16.03.2020 09:48

Salariații COST, trimiși acasă de 3 luni cu salariul redus

VIOLETA STANCIU


Interviu cu Nicolae Dragodănescu, președintele Sindicatului „Valahia” Târgoviște

Rep.: Ce se mai întâmplă pe la Combinatul de Oțeluri Speciale (COST) Târgoviște?

- La COS Târgoviște, din nefericire, este încă o nebuloasă. Încă nu știm în ce măsură cesiunea se va realiza 100%, înțeleg că a fost semnat contractul, știm că programul de reorganizare a fost aprobat cu această cesionare a activității de producție, dar vedem că nu avem fier, vedem că activitatea nu merge... Din câte știm, și sper că nu greșesc, banii statului, în speță 10 milioane de euro, nu au fost plătiți. Acum salariații sunt în concediu de odihnă, cei care mai au concedii de odihnă, și în 75% restul. Nu se face producție, se lucrează pe partea de întreținere.

Rep.: De când a fost întreruptă activitatea la combinat?

- Activitatea de producție este oprită din luna decembrie, este cea mai lungă oprire și ne facem griji. Deja foarte mulți salariați au plecat în pensie, cei mai mulți, alții în perioada asta și-au găsit în altă parte de lucru.

Rep.: Câți salariați mai sunt în prezent la COST și când se va relua activitatea la combinat?

În jur de 1200 de salariați mai are COS Târgoviște, care sunt în concedii și în 75% din salariu din decembrie 2019. Ne-au anunțat că încep lucrul în luna ianuarie, nu s-a respectat, apoi ne-au anunțat de luna februarie și nu s-a respectat termenul, acum suntem în luna martie și nu ne-a mai anunțat nimeni, dar vedem cu ochiul liber că depozitele sunt goale și că nu se aduce fier vechi. Este o situație incertă...

Rep.: Oamenii au fost transferați pe firma nouă?

- Asta nu necesita decât un click pe butonul de REVISAL, nu trebuia făcut nimic deosebit fiind vorba de o cesiune care presupune că toate drepturile existente se transferă la celălalt. Problema este că activitatea de producție trebuie reluată și ar trebui făcute modernizări, ca să nu mai avem probleme cu mediul, adică trebuiesc infuzați bani. Problema este că trebuie să ieșim din insolvență și asta înseamnă că trebuie plătiți creditorii și în mod special statul român. Acestea sunt problemele majore pe care le avem la COST.

Rep.: Salariile au mai crescut la COST?

- Este salariul minim la nivel național, de 2230 de lei brut și deocamdată nu avem alte modificări. Mai sunt bonurile de masă, dar nu au niciun efect acum pentru că stând acasă în 75%, pentru că se aplică 75% din salariul minim. Salariații, în marea lor majoritate, sunt plătiți cu salariul minim pe economie.