03.02.2023 00:12

Salariații - pensionari, fenomenul care ia amploare

Salariații - pensionari, fenomenul care ia amploare
Galerie foto

*,,Acum tinerii când vin sunt speriați de zgomotele industriale, de utilaje, de complexitatea utilajelor și sunt foarte mulți care pleacă destul de repede’’ *,,Școala întinde o mână, cu învățământul acesta dual- profesional, dar nu există suficientă atracție pentru tineri în mediul industrial, din nefericire’’

 

Industria nu este atractivă pentru tineri! Este problema principală cu care se confruntă agenții economici de pe Platforma industrială a municipiului Târgoviște, și nu numai, care sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea cu salariații – pensionari care au avantajul de a avea două surse de venit și de a trăi mai bine. Președintele Sindicatului „Valahia” Târgoviște, Nicolae Dragodănescu ne-a declarat că tinerii vin mai mult în vizită prin unitățile de producție, se uită și pleacă foarte repede speriați de zgomotele din industrie, de utilajele mari dar și de complexitatea lor. Liderul de sindicat recunoaște că nici salariul de început nu îi motivează pe tineri să rămână, motiv pentru care aleg munca ușoară și necalificată din Occident, unde câștigă mai mult decât un calificat în România.    

„Nu există pericolul unor disponibilizări pe zona industrială. Dimpotrivă, peste tot ar trebui să mai angajeze. Oameni buni și calificați nu prea mai găsești, trebuie  să-i iei și să-i califici la locul de muncă, să angajezi programe de formare la locul de muncă. Este destul de complicat, asta este o hibă a sistemului din România. Tinerii vin și pleacă foarte repede, mai ales în zona de industrie, când văd utilaje mari și zgomote, hale de producție nu-și văd viitorul proiectat într-o astfel de situație. Să știți că vin, dar pleacă. Avem noroc cu pensionarii, pentru că sunt foarte mulți salariați care își îmbunătățesc nivelul de trai pentru că primesc și pensie și salariu. Oamenilor le convine, la fel și angajatorului pentru că rămâne în continuare un om care se pricepe, dar pe zona de tineri… este o mare problemă. Să știți că și chestia cu învățământul dual, cu școli profesionale… nu sunt atrași tinerii, pentru că principalul obiectiv al unui tânăr care nu își permite sau nu are de gând să facă studii superioare este să câștige cât mai repede bani și cât mai mulți, iar România nu oferă acest privilegiu. Și dacă te duci în industrie să lucrezi pe 3000 de lei,  în condiții de industrie, tânărul acela are și alte opțiuni. Dacă acum 30 de ani nu aveai alte opțiuni și trebuia să  te obișnuiești  cu gândul că acela îți este locul de muncă și de acolo te pensionezi, era o chestie aproape naturală. Acum nu mai este așa”, a semnalat președintele Sindicatului „Valahia” Târgoviște, Nicolae Dragodănescu.

 

 

Violeta Stanciu