01.12.2015 00:19

Să nu uităm niciodată România Mare!

Să nu uităm niciodată România Mare!
Galerie foto

GEORGE COANDĂ


Au mai rămas doar trei ani până la împlinirea unui veac de la Marea Unire a tuturor pământurilor românești din Vatra Daciei străbune. România Mare de atunci – o realitate istorică și statală care a fost să existe doar două decenii și ceva pe harta politică a lumii -, a rămas, prin jocul malefic al intereselor geopolitice ale puternicilor moguli ai planetei, România mică de astăzi, cu pământuri încă peste fruntarii, smulse din moștenirea voievodală a veacurilor, românii, câți vor mai năzui la Patria reîntregită la 1 Decembrie 1918, încă mai visând la DACIA REDIVIVA.

Dacă mai sunt români cu speranța și cu inima bătând întru redobândirea Patriei, așa cum ea a fost zidită în urmă cu aproape un veac de străbunii noștri, din păcate – și este trist, foarte trist să constat – sunt așa-ziși istorici și oameni politici care, pornind de la fenomenul din ce în ce mai accelerat al globalizării/Noii Ordini Mondiale, se dau de ceasul morții să-și convingă concetățenii că, atâta vreme cât din ce în ce mai mulți dintre ei își caută fericirea aiurea pe planetă – „ubi bene, ibi patria”, nu-i așa? -, ba și că ungurii au dreptul să revendice Transilvania, e mai bine (eu zic că e de rău) să-și ia gândul de la România Mare. Eu unul, însă, nu pot să mi-l iau, și nu pentru că sunt istoric, dar cred cu sinceră ardoare – chiar dacă voi fi privit ca o ciudățenie, taxat de sentimente desuete – în valorile patriotismului.

E momentul să vă spun că în țara asta mai trăiesc câteva generații, e drept, aflându-se spre scăpătatul vieții, care au înscrisă în codul lor genetic amintirea Marii Uniri. Și este firesc să fie astfel. Dacă generațiile născute după al Doilea Război Mondial, și ajunse la maturitate până la revoluția din ’89, sunt purtătoare, sufletește, a amărăciunii Patriei tranșate la abatorul istoriei, generația mea a venit însă pe lume la nici două decenii de la Marea Unire, în acea „perioadă interbelică” în care, contemporană cu Părinții acelei mirabile Fapte, a moștenit, prin transmitere directă imediată, biologică și istorică, România Mare. Noi suntem, câți vom mai fi fiind, aici. Și Fapta de la 1 Decembrie 1918, redevenită din nou Ideal Național, o lăsăm, la rândul nostru Moștenire. Iar eu nu pot să uit, încă îmi răsună în memorie – chiar dacă eram la primii pași pe drumul existenței mele – răpăitul sinistru al mitralierelor honvezilor în septembrie 1940, care au tras în ultimul tren românesc, dincolo de Diosig, plin cu refugiații alungați din nord-estul Transilvaniei, și parcă îl văd pe tata așezat pavăză la geamul vagonului ca nu cumva vreun glonț să-i secere soția și copilul.

Era alungat tata, împreună cu ai săi, din locul unde își avea, pe atunci, serviciul, la el acasă, în Dâmbovița strămoșilor mei valahi, lângă porțile Târgoviștei. Doar mama avea ochii inundați de lacrimi. Ea părăsea, însoțindu-și tovarășul de viață și ținându-și copilul strâns în brațe în acel vagon de refugiu, meleagul natal. România Mare se prăbușise pentru mine și pentru ai mei, în acel răpăit de mitralieră de dincolo de Diosig. Și mereu am știut că, pentru mine și generația mea, este Moștenirea pe care avem datoria s-o lăsăm testamentar ca Ideal Național de reîmplinit. Să nu uităm niciodată România Mare!