09.06.2017 00:25

Roșii autohtone din răsaduri străine

Roșii autohtone din răsaduri străine
Galerie foto

❚ „De mult nu mai știm ce mai cumpărăm. Suntem mințiți cu niște etichete. De fapt cumpărăm etichetele, nu produsul. Cineva trebuie să facă niște controale și să se stabilească cine încalcă legea”, este vocea cumpărătorilor ❚ În acest timp însă, producătorii și vânzătorii de roșii crescute în pământ românesc din răsaduri de peste graniță susțin că sunt mulțumiți de marfa adusă din Ungaria și nu consideră că eticheta „roșii românești” este greșită

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Dacă până acum câțiva ani majoritatea răsadurilor de roșii erau produse în România, acum și acestea sunt aduse aproape în totalitate din import. Legumicultorii sunt mulțumiți de răsadurile importate și spun că sunt mult mai bune decât cele românești. Diferența o face însăși producția care este mult mai mare atunci când roșiile provin din răsaduri aduse din afara granițelor. Problemele încep să apar în momentul în care roșiile se coc, iar țăranii ies cu ele pe piață și le etichetează ca fiind autohtone. ● „În general, în mare parte răsadurile sunt aduse din import. Cele din producție proprie nu prea se mai găsesc”.● „Avem o producție destul de bună de roșii anul acesta. Răsadurile vin din import și sunt de bună calitate. Merg și în solarii și merg destul de bine și afară”.

● „Este mult mai convenabil să cumpărăm răsaduri decât să le înființăm noi. Sunt firme specializate care aduc marfa direct la poartă. Nouă nu ne rămâne decât să o plantăm în solarii sau în grădină. În această perioadă plantăm în grădină. S-a încălzit vremea și merg foarte bine afară.” Dacă vânzătorii sunt mulțumiți, nu același lucru se poate spune despre cumpărători: ●„Pe etichetă scrie roșii românești. Să sperăm ca sunt românești. La gust sunt destul de bune și văd că și la preț sunt accesibile”. ● „De mult nu mai știm ce mai cumpărăm. Suntem mințiți cu niște etichete și noi cumpărăm. De fapt cumpărăm etichetele, nu produsul. Cineva trebuie să facă niște controale și să se stabilească cine încalcă legea”. În această perioadă răsadurile sunt la mare căutare, vremea ploioasă recentă a amânat plantatul roșiilor cu aproape două săptămâni. Indiferent că sunt autohtone sau din import, răsadurile se găsesc acum la tot pasul, iar țăranii cumpără fără a se uita pe etichetă și speră ca producția să fie una de calitate pentru câștiguri cât mai bune.