01.10.2021 00:20

Românul globalizat (II)

Românul globalizat (II)
Galerie foto

Avem și noi astfel de exemple, de compatrioți pe care cu greu poți să-i închistezi într-un spațiu geografic. Nadia Comăneci navighează fără probleme între Statele Unite și România. A plecat Nadia din România? S-a întors? Da, a plecat din țară pe vremea comuniștilor, dar acum e și în țară și în afara ei, în același timp. Ion Țiriac e la fel. E și în țară și în loja de la Roland Garros, fără să îți dai seama.

Dar sunt și alți tineri care au ales să studieze, să se perfecționeze și să se dezvolte profesional continuu dincolo de granițele țării, deși prea puțini compatrioți le cunosc realizările. Sunt mii de studenți care pleacă anual în străinătate, să zic obțin o licență la o universitate din Franța, apoi urmează un master în Danemarca, un stagiu de pregătire la Barcelona, și ajung să lucreze într-o companie japoneză în Munchen. E normal, asta înseamnă globalizarea și sistemul rezultat.

Nu mai putem vorbi de români plecați și români care au ales „să reziste în țarăœ, „sacrificându-se pentru țară, că trebuie să facă și asta cinevaœ. În momentul de față vorbim de români globalizați, care și-au făcut curajul, pentru că nu este ușor, să încerce lumea largă, să își facă un rost pe alte meleaguri, să învețe să gândească în alte limbi, să descopere cu adevărat ce înseamnă toleranța culturală.

Pe acești români îi întâlnim în Germania, în Spania, în Canada, Statele Unite și chiar în Bruxelles. Ei nu sunt statici, acum sunt în Noua Zeelandă, mâine cu serviciul și viața în Marea Britanie. Călătoresc, descoperă, acumulează cunoștințe, sunt utili în locuri greu de imaginat. Cunosc mii de astfel de români, implantați în firme farmaceutice din Brazilia, IT-iști la companii grele americane, oameni de finanțe în polul financiar londonez sau coordonând proiecte de infrastructură în Germania.

Studiul și practica în străinătate deschid românului noi orizonturi, noi culturi, noi relații. În contextul actual, când piața este dominată de fenomenul globalizării, experiența în străinătate este benefică.

Dan Luca