27.11.2018 00:21

"Romanța ne unește", eveniment de succes la Craiova


Galerie foto

D.PETRE

 


 

O adevărată gală a romanței a devenit Concertul „Romanța ne unește” susținut duminică, 25 noiembrie a.c., la Cercul Militar din Craiova. Parteneriatul onorat cu mult profesionalism de Opera Română Craiova - managerul Antoniu Zamfir și consilierul artistic Ivona Stănculeasa -, virtuozitatea, sub bagheta maestrului Marius Hristescu, a orchestrei „Concertino” a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău și talentul, dublat de multă dăruire și dragoste pentru romanță, al artiștilor invitați au fost răsplătite cu aplauze călduroase, minute în șir, de sutele de spectatori ce au umplut sala de spectacole. Recitaluri sensibile de romanță au fost susținute de Alina Mavrodin Vasiliu și de laureații Festivalului „Crizantema de aur” din Oltenia, Zorina Bălan și Gheorghe Procop, împletite diafan cu „Poeme printre romanțe” oferite de actrița Daniela Nane și cu prezentările actriței Alexandra Velniciuc. Spectatorii i-au încununat pe artiști cu crizanteme oferite la scenă. În concluzie: a fost un concert de colecție!

Expoziție cu partituri de romanțe, dedicată semicentenarului Festivalului „Crizantema de aur”

Alina Mavrodin Vasiliu, care a susținut un recital de zile mari, cu romanțe din creația marilor compozitori români și dintre cele prezentate și premiate pe marea scenă consacrată genului la Târgoviște, a fost, totodată, amfitrion al concertului, purtându-i pe spectatori prin momente reprezentative din istoria Festivalului Național „Crizantema de aur”, mai ales că în acest an s-au împlinit 50 de ani de la înființarea acestui eveniment muzical la Târgoviște, în 1968. Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, co-organizator al concertului și inițiatorul Programului Național de Concerte „Romanța ne unește”, a realizat o impresionantă expoziție de partituri vechi de romanță, expuse la scenă deschisă, precum și pliante informative despre acest evenimentturneu, dar și despre Casei Romanței din Târgoviște - spațiu muzeal unic în România, realizat de dr. Teodor Vasiliu – autor al monografiei „Istoria Crizantemei de aur”. Totodată, artiștii participanți în concert au primit în dar „Istoria Crizantemei de aur”, scrisă de Teodor Vasiliu și CD-ul „Romanțe de aur” lansat în acest an de Alina Mavrodin Vasiliu. În finalul concertului, artiștii și spectatorii au cântat într-un glas binecunoscuta și sensibila romanță „Ciobănaș cu 300 de oi”. Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” va ajunge în Chișinău, pe 29 noiembrie a.c., la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din capitala Rep. Moldova, precum și la București, pe 10 decembrie a.c. prin parteneriatul cu Centrul pentru Seniori al municipiului București. Sponsor oficial: COTNARI. Sponsori: Fundația „Henry Mălineanu” și Eurogas Prescom Fieni.

Romanța unește toate zonele istorice ale României

Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” a fost inițiat în anul 2017 de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, pentru a celebra, prin romanță și poezie românească, Centenarul Marii Uniri de la 1918. Directorul acestuia, Alina Mavrodin Vasiliu, și-a propus să unească, prin romanță, toate zonele istorice ale României, de-o parte și de alta a Prutului, prin organizarea de concerte realizate în parteneriat cu mari instituții muzicale și centre județene de cultură și alte instituții interesate de promovarea și salvgardarea Romanței ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale. Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” funcționează ca eveniment asociat Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, organizat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural. Principalii organizatori, Primăria și Consiliul Local Municipal Târgoviște, împreună cu Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, susțin acest demers cultural național și internațional menit să aducă noi argumente pentru includerea Romanței în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.