18.08.2014 00:10

Romano de Simon, arhitectul italian născut la Târgoviște

Romano de Simon, arhitectul italian născut la Târgoviște
Galerie foto

❚ După cursurile școlilor primară și secundară urmate la Târgoviște, a absolvit în anul 1923, Academia de Belle Arte din Parma ❚ După planurile sale s-au ridicat clădiri și monumente celebre și astăzi, dintre care amintim: monumentul ridicat în cinstea eroilor din Războiul pentru Reîntregirea Neamului de la Mănăstirea Dealu, Casa Irimescu Cândești (actuala Direcție Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului), Casa Balaban, clădirea Băncii din Târgoviște

PETRE DRĂGUȚOIU


 

Arhitectul Romano de Simon, de origine italiană, s-a născut la Târgoviște, unde a urmat școala primară și secundară, iar apoi Academia de Belle Arte din Parma (absolvită în anul 1923). A predat desenul și limba italiană la Liceul Comercial din Târgoviște și a fost profesor la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București. Printre lucrările de mare valoare din județ, semnate Romano de Simon, amintim: monumentul ridicat în cinstea eroilor din Războiul pentru Reîntregirea Neamului, din fața fostului Liceu Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu (numărându-se printre profesorii acestei instituții de învățământ).

A fost însărcinat de Prefectura Dâmbovița, în cadrul Societății pe acțiuni „Institutul de Cultură și Educație Națională”, să realizeze planurile pentru amenajarea Sălii de Arme (actualul Cerc Militar Târgoviște) ca sală de teatru, de conferințe, bibliotecă, sală de sport.

A făcut și proiectul pentru construirea Băii comunale, în urma concursului organizat de primarul ora- șului, Lazăr Petrescu.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Varietate de proiecte

„Arhitectura lui Romano de Simon cuprinde o varietate de proiecte atât în domeniul arhitecturii civile, cât și al celei religioase și al sculpturii din Târgoviște, București, Ploiești sau Timiș”, precizează Gloria Gabriela Radu, muzeograf.

Dintre clădirile construite după proiectele sale mai menționăm: Casa Irimescu Cândești (actuala Direcție Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița), Casa Balaban, clădirea Băncii din Târgoviște, unitatea de pompieri, Căminul studențesc „C.I. Parhon”, Maternitatea cu 100 de paturi, alături de numeroase alte imobile din Capitală.

 

De asemenea, a realizat planurile pentru bisericile ortodoxe din Șotânga și Gura Ocniței și pentru bisericile romano-catolice din Ploiești, Constanța, Bucure ști, Târgu Frumos.

 

A realizat și sculpturi: Statuia soldatului de la Podu Rizii, busturile Agonia eroului, Ghica Budești, Simotta, Leonardo Andervolti (arhitecți celebri).