11.10.2013 08:19

Românii și era globalizării

Românii și era globalizării
Galerie foto

dr. DAN LUCA


La peste 20 de ani de la eliberarea de sistemul totalitar, România are încă probleme în a percepe cu adevărat realitățile anului 2013. Închistați de dictatura comunistă, românul a pierdut sensul mobilității europene sau mondiale. Împinși de oportunitățile oferite de globalizare, britanicul, olandezul, francezul și alte nații libere au căutat binele chiar și departe de țara lor.

 

Nimeni însă nu consideră că un olandez care lucrează la un contract pentru o firmă de extracția petrolului în Rusia a plecat din țară, neamțul care lucrează în sectorul financiar din New York nu a părăsit de fapt Germania. Ei au căutat să își pună în valoare calitățile de care dispun pentru a avea o viață mai bună unde s-a ivit oportunitatea. Avem și noi astfel de exemple, de compatrioți pe care cu greu poți să-i închistezi într-un pătrățel geografic.

 

Nadia Comăneci navighează fără probleme între Statele Unite și România. A plecat Nadia din România? S-a intors? Da, a plecat din țară pe vremea comuniștilor, dar acum e și în țară și în afara ei, în același timp. Ion Țiriac e la fel. E și în țară și în loja de la Roland Garros, fără să îți dai seama. Nu trebuie să ne mai mirăm că există străini care sunt surprinși de frumusețile țării noastre și decid să se instaleze la noi. E normal, asta înseamnă globalizarea și sistemul rezultat.

 

Acel luxemburghez care are un camping lângă Mamaia, e similar cu alți zeci de luxemburghezi care derulează afaceri asemănătoare în Spania, Portugalia, Grecia sau chiar Filipine. Chiar suntem așa de uluiți că un american trăiește de 5 ani în România reprezentând multinaționale pe plan mioritic? Păi dacă observăm că are un salar de 10.000 de dolari pe lună, parcă începem să mai venim de-acasă cu modul de gândire.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Același american va pleca la anul în China dacă vreo companie îi va propune să deruleze un contract acolo pentru 10.001 dolari lunar. Nu mai putem vorbi de români plecați și români care au ales œsă reziste în țarăœ, œsacrificându-se pentru țară, că trebuie să facă și asta cinevaœ.

 

În momentul de față vorbim de români globalizați, care și-au făcut curajul să încerce lumea largă, să își facă un rost pe alte meleaguri, să învețe să gândească în alte limbi, să descopere cu adevărat ce înseamnă toleranța culturală. Acești români îi întâlnim în Germania, în Spania, în Canada, Statele Unite și chiar în Bruxelles. Ei nu sunt statici, acum sunt în Noua Zeelandă, mâine cu serviciul și viața în Marea Britanie. Călătoresc, descoperă, acumulează cunoștințe, sunt utili în locuri greu de imaginat.

 

Cunosc mii de astfel de români, implantați în firme farmaceutice din Brazilia, IT-iști la companii grele americane, oameni de finanțe în polul financiar londonez sau coordonând proiecte de infrastructură în Germania. Locuiesc de 16 ani în Belgia, dar nu am plecat din România. Doar în ultimele 12 luni am fost de 8 ori în țară și am călătorit în alte 15 țări de pe trei continente. Sunt român și român voi rămâne toată viața mea, chiar dacă soția e olandeză, iar cei 3 copii pe care ii avem împreuna s-au născut în Belgia. Bun venit Românie în realitățile globalizării anului 2013!

 

Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „România-UE” Bruxelles. Are 41 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de social-democrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles.