05.10.2015 00:21

"Richard al III-lea", succes fulminant la Teatrul "Tony Bulandra"


Galerie foto

ANDREI VASILIU

 


 

Deschiderea stagiunii 2015- 2016 la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște a umplut din nou, până la refuz, sala mare a instituției, sâmbătă, 3 octombrie a.c., cu premiera de mare forță și anvergură „Richard al III-lea”, a lui Shakespeare. Publicul părea pur și simplu mistuit de dorul reîntâlnirii cu teatrul târgoviștean, care l-a primit cu brațele deschise.

Printre spectatori, și câteva prezențe notabile: prefectul de Dâmbovița - Ioan Marinescu, fostul președinte PNL Dâmbovița - Gabriel Grozavu, președinta femeilor social-democrate din Dâmbovița - Claudia Gilia, consilierul local PNL Honorius Moțoc. Se putea și mai bine, desigur. Din fericire pentru evenimentul teatral, niciun loc nu a rămas neocupat, ba chiar a fost nevoie de unele scaune în plus pentru spectatori. Cu toții așteptau intrarea în scenă a actorilor Liviu Pintileasa (în rolul lui Richard al III-lea), Liviu Cheloiu, Ioana Farcaș, Mircea Silaghi, Sebastian Marina, Radu Câmpean, Corneliu Jipa, Bogdan Farcaș, Mihaela Velicu, Sebastian Bălășoiu, Daniel Nuță, Cristina Pleșa, Andreea Papp, Robert Iosif și Antonio Rădulescu. Cei 15 actori au dat viață celei mai cunoscute tragedii istorice lăsate mărturie posterității de marele dramaturg englez William Shakespeare: „Richard al III-lea”.

„Aveți un teatru minunat, foarte frumos”

În deschidere însă, directorul Teatrului „Tony Bulandra” - Mihai Constantin Ranin (care semnează scenografia spectacolului) și regizoarea Di Trevis au adresat câteva cuvinte spectatorilor.

„Așa cum ne-am obișnuit de aproape 15 ani, cam în jurul acestei date, la Târgoviște, se deschide stagiunea Teatrului Tony Bulandra. Este un miracol! Am mari emoții, pentru că lângă mine se află Di Trevis, de la Royal Shakespeare Company din Londra, regizoarea acestui spectacol. Muzica spectacolului din seara aceasta a fost compusă de soțul regizoarei Di Trevis, Dominic Muldowney, care este compozitor la Teatrul Național din Londra și a lucrat cu cel căruia îi poartă numele acel teatru: Laurence Olivier. (…) Noi românii semănăm foarte mult cu englezii prin cantitatea de sânge pe care o servim posterității”, a declarat directorul Teatrului Tony Bulandra, regizorul Mihai Constantin Ranin, care a ținut să mulțumească întregului colectiv al instituției teatrale târgoviștene.

Regizoarea Di Trevis, prima femeie-regizor de la Royal Shakespeare Company din Londra, care de 7 săptămâni a muncit încontinuu la Târgoviște pentru a-l reînsufleți pe Richard al III-lea, a avut numai cuvinte calde de laudă pentru teatrul târgoviștean și pentru actori:

„Se împlinesc 600 de ani de când regele Richard a pierdut bătălia de la Bosworth și aproape 400 de ani de când Shakespeare a scris despre ea într-una dintre cele mai lungi piese ale sale. Aveți un teatru minunat, foarte frumos. Am cunoscut, de asemenea, o actriță încântătoare, Laura Vasiliu, care m-a rugat să regizez o piesă de Shakespeare în care să joace, așa am ajuns să regizez «A 12-a noapte». Zilele acestea este un fel de weekend Di Trevis la Tony Bulandra, pentru că astăzi se joacă «Richard al III-lea», iar mâine (n.red. duminică) «A 12-a noapte». Am continuat colaborarea cu Tony Bulandra fiindcă mi-am dorit foarte mult să lucrez din nou cu teatrul acesta, care îmi place foarte mult și ai cărui actori mi-au atras atenția, în special actorul Liviu Pintileasa. Ranin este responsabil pentru o estetică foarte bună în acest teatru și îi mulțumesc foarte mult”, a spus regizoarea Di Trevis în deschiderea piesei.

Deschiderea stagiunii a continuat cu acordarea câtorva diplome de excelență din partea Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște, drept mulțumire pentru susținerea acordată instituției pe parcursul Festivalului Artelor Spectacolului BABEL F.A.S.T., ediția 2015. Vom reveni asupra momentului într-un articol ulterior.

Aplauze, ovații, flori… „atomul Shakespeare”

Deocamdată oferim spațiul cuvenit vedetei din seara premierei târgoviștene: spectacolul „Richard al III-lea”. S-a dovedit a fi, într-adevăr, o piesă de mare forță, pe cât de densă și de lungă, pe atât de captivantă și de incitantă. Drama istorică din spatele Războiului celor două roze, conflictul civil ce a marcat pentru totdeauna istoria Marii Britanii, inegalabil zugrăvit de W. Shakespeare, a fost cu adevărat o provocare atât pentru regizoarea Di Trevis, cât și pentru actori. Aceștia din urmă au fost aleși în urma unui casting național desfășurat în luna august a acestui an, care a durat două zile și la care au participat nu mai puțin de 80 de actori din toate colțurile țării. E limpede că au fost selectați cei mai buni; cei 15 actori distribuiți au reușit să-și transpună publicul de-a dreptul în mijlocul Angliei secolului al XV-lea, în culisele intrigilor din jurul tronului și apoi pe scena bătăliei de la Bosworth.

Prezența scenică a actorilor, energia debordantă, forța subtil ilustrată, dicția impecabilă și lacrima emoțiilor atribuite personajelor justifică decorul aproape minimalist, format din câteva cutii (jos), câteva găleți (sus) și statueta ce ilustrează masca de cal (o imagine comună pentru tinerii internauți) care trimite neîncetat la celebra replică a regelui Richard al III-lea înaintea înfrângerii: „Un cal, un cal, regatul meu pentru un cal!”. Nu putem omite costumele impresionante, 60 la număr, pentru care a muncit, ca un rob… al artei, singura croitoreasă a Teatrului „Tony Bulandra”.

Spectatorii au aplaudat de multe ori la scenă deschisă, au așteptat cu înfrigurare trecerea micii pauze și, la final, i-au încununat pe actori minute în șir cu aplauze, ovații și flori. Programul „Atomul Shakespeare” al Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște i-a fermecat, așadar, încă o dată, pe iubitorii artelor dramatice, promițându-le o nouă stagiune plină de surprize.