09.05.2018 00:25

"Rheinmetall omoară Automecanica"


Galerie foto

❚ „Aceștia vehiculează, în diverse discuții, prin diferite medii, că vor ajunge la 500 de locuri de muncă! Eu vă garantez că, în următorii trei ani de zile, nu se vor angaja mai mult de 25 de oameni...” ❚ „Guvernul României e pe cale, are deja proiectul, să aprobe o sumă uriașă către Rheinmetall, către noua societate. Suma este uriașă și se va duce în Germania, în timp ce Uzina Automecanica Moreni, care are și ea 50%, nu va beneficia de un leu”

 

VIOLETA STANCIU

 


 

Interviu cu Constantin Bucuroiu, liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni

Rep.: Ce ne puteți spune despre investiția Rheinmetall prin care compania mixtă româno-germană Romanian Military Vehicle Systems (RMVS) s-a angajat să creeze peste 600 de locuri de muncă directe și indirecte la Moreni?

- În momentul de față, Rheinmetall, prin noua societate mixtă, unde într-adevăr suntem parteneri 50% - 50%, omoară actuala Automecanica Moreni. Aceștia vehiculează, în diverse discuții, prin diferite medii, că vor ajunge la 500 de locuri de muncă! Eu vă garantez că, în următorii trei ani de zile, nu se vor angaja mai mult de 25 de oameni... Asta în condițiile în care Guvernul României e pe cale, are deja proiectul, să aprobe o sumă uriașă către Rheinmetall, către noua societate. Suma este uriașă și se va duce în Germania, în timp ce Uzina Automecanica Moreni, care are și ea 50%, nu va beneficia de un leu. Nu vă mai spun că mi s-au pus întrebări, săptămâna trecută, dacă voi reacționa întrun fel... dacă Guvernul va aproba această sumă... Vă spun, în premieră, dumneavoastră, la Jurnal de Dâmbovița, că atâta timp cât nu văd, negru pe alb, că Automecanica, împreună cu Rheinmetall, nu vor crea 500 de locuri de muncă, pentru banii atât de mulți pe care îi vor primi, în România, și vor duce banii în Germania, vă dau cuvântul meu de onoare, chit că fac infarct la finalul acestor lucruri, că nu mă las până nu voi da în gât această afacere, care va deveni una mizerabilă dacă nu se execută în România, la Moreni, cu forță de muncă din România. Societatea are sediu la Moreni, noi participăm cu hale și cu ce mai avem noi aici, pentru această investiție.

Rep.: Când s-au pus bazele acestei asocieri...?

- Această asociere a început pe timpul Guvernului Cioloș... După multe semne de întrebare... aceasta a fost continuată și de celelalte guverne care au venit la putere. Eu nu sunt împotrivă, sunt pentru ca această societate să devină funcționabilă, dar mă întreb eu, atâta timp cât, la Moreni, pe Programul TBT, acel program național stategic, care s-a anunțat în 2011, nu au fost în stare să ne dea decât 500.000 de euro, decât pentru faza a I a, după care ne-au spus că nu mai sunt bani și aveam nevoie de 10.000.000 de euro pentru acel program... În schimb, numai pentru instruire, dar nu știu pe cine instruiesc, Rheinmetall-ului i se dau 9.000.000 de euro. Deci noi am cerut 10.000.000 de euro pentru tot programul de proiect, adică proiectare, execuție, trei demonstratoare... Nemților li se dau numai pentru instruire 9.000.000 de euro și mă întreb eu pe cine vor instrui? Ei spun - pâi facem în Germania –. Pâi, dacă societatea este în Româina, de ce nu facem în România, pentru că Automecanica Moreni are 50%?

Rep.: Din estimările dumneavoastă, din cei 2% din PIB pentru Apărare, câți vor merge și spre industria românească de profil?

- Industria românească de apărare, din acești 2% din PIB, nu va vedea decât câteva resturi. Sunt multe lucruri de spus...