23.02.2023 00:12

Rezervația de mistreți de la Bolovani, repopulată cu cerb lopătar

Rezervația de mistreți de la Bolovani, repopulată cu cerb lopătar
Galerie foto

*„Vrem să mărim și o linie genetică valoroasă, pentru că la exemplarele de cerb lopătar nu carnea este importantă, ci trofeul. Trofeul este de 5-10 ori mai valoros decât carnea”, a declarat directorul Direcției Silvice Dâmbovița, ing. Petre Marin

 

Rezervațiile de mistreți de la Bolovani și Bucșani au fost decimate de pesta porcină africană, iar pentru refacerea populațiilor de mistreți trebuie să treacă o perioadă de doi ani, pentru că așa spune legislația în domeniu! Asta înseamnă că pasionații de vânătoare mai au de așteptat. Până la venirea mistreților în rezervații, Direcția Silvică Dâmbovița, în subordinea căreia se află cele patru fonduri de vânătoare pe care le mai are județul, a început repopularea Rezervației de la Bolovani cu exemplare de cerb lopătar și tot aici se intenționează aducerea unei linii genetice valoroase de cerb lopătar. Ceva asemănător se întâmplă și la Rezervația de la Bucșani, dar cu alte specii de animale.

,,Am avut focare de pestă porcină africană la mistreți, în acest sens s-a întrunit Comitetul local pentru prevenirea bolilor de la nivel de județ. Dacă avem focare nu pot să repopulez Complexul de la Bolovani. În condițiile în care, pe o perioadă de 2 ani de zile, conform legii, nu mai avem focar, atunci pot să bag un număr de mistreți dar nu pot să-l repopulez în totalitate. Bag un număr de 15-20 de exemplare santinelă și vedem ce se întâmplă cu ei, după care încercăm să refacem populația de mistreți. Am avut 320 de exemplare și acum nu mai avem nimic. Am repopulat cu cerb lopătar, 15 exemplare femele, am avut și fătări, am adus și 4 masculi și urmează în continuare să mai aducem exemplare. Dar vrem să mărim și o linie genetică valoroasă, pentru că la exemplarele de cerb lopătar nu carnea este importantă, ci trofeul. Trofeul este de 5-10 ori mai valoros decât carnea. La Rezervația de la Bucșani a crescut numărul de vizitatori, după pandemie. Și aici avem acea cabană care oferă un minim de condiții, noi am făcut ceva reparații, mai facem investiții ca să o punem în valoare. Activitatea de vânătoare nu a fost semnificativă nici aici pentru că nu mai avem mistreți de recoltat, la nivel de județ, decât câteva exemplare. Noi mai avem doar 4 fonduri de vânătoare, cu câteva exemplare de mistreți. Cantitatea de vânătoare mai importantă era la vânatul mare, la mistreți. La căpriori nu este semnificativă. Ca număr de exemplare pot să spun că au crescut populațiile la căpriori și fazani, a scăzut la mistreți, dar sunt semne îmbucurătoare pentru iepuri”, a declarat directorul Direcției Silvice Dâmbovița, ing. Petre Marin în cadrul unei conferințe de presă.

 

 

Violeta Stanciu