25.09.2015 00:19

Rețeta supraviețuirii, politica din sport!

Rețeta supraviețuirii, politica din sport!
Galerie foto

COSTIN MIHAI


Dacă nu este abordat cu întrebări legate de sport, sunt foarte rare momentele în care Adrian Țuțuianu se lansează în declarații pe subiect. Are lucruri mult mai importante pe cap, vorba domniei sale, ce țin de drumuri, școli, spitale, canalizare etc.

Mare mi-a fost mirarea când l-am auzit pe președintele Consiliului Județean Dâmbovița vorbind neprovocat despre risipa din bani de la clubul de baschet CSM Târgoviște, care a cheltuit 90 de miliarde lei vechi într-un singur an. Dau bine asemenea mesaje la opinia publică, în prag de an electoral, dar situația era simplu de evitat, dacă s-ar fi dorit cu adevărat.

Pentru cei care nu cunosc, bugetul Clubului Sportiv Municipal Târgoviște nu a depășit niciodată 30 de miliarde când la putere era fostul PDL, acesta explodând abia după anul 2012. Acum nu mai este primar Gabriel Boriga, nici chiar „frățiorul” Ciprian Prisăcaru, ci PSD-istul Cristian Stan, foarte apropiat de Adrian Țuțuianu. Iar la clubul de baschet, cum se exprimă șeful județului, au ajuns peste 60 de miliarde, doar că anul nu s-a încheiat și vor mai veni bani în urma unor rectificări. Întreb și eu acum, ca jurnalistul curios.

Dacă tot se acuză risipa de la clubul de baschet, pentru ce consilierii municipali ai PSD au alocat și mai mulți bani? Eu spun că nu doar CSM Târgoviște s-a bucurat de o susținere generoasă din fonduri publice, ci și clubul de fotbal Chindia, care a scăpat de datoriile de 17 miliarde, grație lui Adrian Țuțuianu. Președintele CJD l-a convins și pe primarul interimar Cristian Stan să se implice în stingerea acestui debit, care a oferit continuitate, dar și libertate grupării târgoviștene. Așa cum sunt ei, mai mult sau mai puțin implicați în fenomenul sportiv, Țuțuianu și Stan au marele merit că l-au ținut în viață, cel puțin la nivel de echipe, prin instituțiile pe care le conduc.

Fără susținerea autorităților, nici Chindia și nici CSM Târgoviște, ultima campioană en-titre la baschet și vicecampioană la volei, nu ar mai fi existat astăzi. Numai că, pe viitor, ar trebui atrase și surse private de finanțare, pentru a întări sportul dâmbovițean, dar, mai ales, pentru a-l feri de riscul prăbușirii totale. Aici trebuie să lucreze cei care manageriază structurile sportive din municipiu, la cooptarea unor sponsori, și să nu mai aștepte doar susținerea ori mila autorităților. Refuz să cred că nicio firmă serioasă nu s-ar implica în sportul de performanță din oraș, câtă vreme există rezultate, seriozitate și vizibilitate.