06.06.2014 07:10

Restauratori dâmbovițeni, la Salonul Național de la Craiova

Restauratori dâmbovițeni, la Salonul Național de la Craiova
Galerie foto

❚ Specialiștii laboratorului de restaurare ceramică-metal sunt binecunoscuți la nivel național, în anul 2012 obținând premiul I la acest Salon de specialitate, iar anul trecut – locul III ❚ Anul acesta, în laboratorul Complexului Muzeal Curtea Domnească, s-a finalizat restaurarea unor piese ceramice din perioada medievală care vor fi prezentate la Salonul de la Craiova ❚ Laboratorul ceramică-metal este dotat cu aparatură de ultimă generație, iar experții restauratori publică articole de specialitate în revistele anuale ale marilor muzee din țară

Interviu cu dr. Daniela Iamandi,

restaurator expert la Laboratorul de restaurare ceramică-metal

al Complexului „Curtea Domnească”

 

PETRE DRĂGUȚOIU


Rep.: Care este perimetrul pe care îl acoperă laboratorul și ce specialități are el?

- În cadrul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” funcționează o secție de conservare-restaurare a bunurilor de patrimoniu mobil în cadrul căreia există patru laboratoare de restaurare: ceramică- metal, lemn, piatră, os, corn, fildeș, hârtie, legătorie carte. Majoritatea artefactelor etalate în cadrul expozițiilor permanente au fost restaurate de-a lungul anilor în aceste laboratoare de către personalul specialist și atestat în aceste domenii. Toate obiectele descoperite în urma cercetărilor arheologice sau a celor în teren își găsesc finalitatea doar după ce sunt aduse în aceste laboratoare, unde se intervine pentru a fi salvate și a deveni reale valori de tezaur.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Vasele ceramice, cele mai valoroase obiecte restaurate

Rep.: Care sunt obiectele cele mai valoroase pe care le-ați restaurat?

- În prezent, în laborator s-au finalizat operațiunile de restaurare a unor piese ceramice din perioada medievală (secolele XV-XVII) care urmează să participe și la Salonul Național de Restaurare de la Craiova din septembrie a.c., la care s-au înscris trei specialiști (n.n. dr. Daniela Iamandi șef secție conservare-restaurare, expert; Andrei Scărlătescu, specialist restaurare expert; Cristina Poșchină, restaurator lemn). Cele mai valoroase sunt cu precădere vasele ceramice cu care am obținut premiul I la Salonul Național de Restaurare de la Craiova în anul 2012, dar și piesa premiată cu locul III în cadrul aceluiași salon, în anul 2013.

 

Dotări de ultimă generație, rezultate pe măsură

Rep.: Ce ne puteți menționa despre dotarea laboratoarelor, a aparaturii pe care o folosiți? Este aceasta la nivelul progreselor științei contemporane?

- Laboratorul ceramică-metal este dotat cu aparatură de ultimă generație care ușurează mult munca de intervenție directă asupra obiectelor. În prezent, clasicele tratamente chimice de curățare a obiectelor din metal sunt înlocuite cu intervențiile mecanice, folosind microsablatorul care îndepărtează coroziunea metalică prin bombardare cu microsfere din silice. Menționez că publicăm articole de specialitate în revistele cu apariție anuală ale marilor muzee din București, Craiova, Deva, Iași, Zalău, Golești și altele.