12.02.2015 00:20

Restaurare de carte veche la CNM Curtea Domnească

Restaurare de carte veche la CNM Curtea Domnească
Galerie foto

❚ Importanța lucrărilor restaurate este uriașă din punct de vedere istoric, demografic, cultural, religios și etnografic, prin informațiile oferite

Interviu cu restaurator Tatiana Bălășescu, laboratorul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște

PETRE DRĂGUȚOIU


Rep.: Ce obiect important privind cartea veche cu valoare de patrimoniu cultural național aveți acum în restaurare și în ce etapă a operațiunilor se află?

- Restaurez un exemplar de patrimoniu, „Evanghelia de la Râmnic”, tipărită în anul 1746 (n.r.- criteriul cronologic pentru cartea veche este anul 1830, inclusiv), etapa sa actuală fiind restaurarea paginilor cărții. Urmează etapa restaurării piesei. Paginile se pun la presă, se taie la format, se pliază caietele (fascicolele), se coase corpul cărții în gherghef și se încleiază cotorul său. Altă etapă, la fel de importantă ca și celelalte, o reprezintă restaurarea împletiturii din piele și a scoarțelor din lemn. După aceea, urmează etapa finală: atașarea corpului de carte la scoarțele restaurate.

 

Rep.: Este un exemplar evident rar. Ați mai restaurat unul asemănător ca tematică? Ce importanță istorică-documentară și culturală prezintă acestea?

- Da, am deja restaurată în laborator „Sfânta și Dumnezeiasca Evanghelie”, București, 1682. Importanța istorico-documentară a acestora, inclusiv culturală, religioasă și spirituală, o dă în primul rând subiectul, tematica pentru care au și fost tipărite, contribuind la întregirea informațiilor de altă natură, în reliefarea unei perioade sau epoci istorice. De asemenea, aceste exemplare, ca și multe altele, au însemnări privind anumite evenimente la care a participat sau despre care a avut cunoștință cel care le-a scris. Natura lor este istorică, ctitoricească, demografică, culturală, religioasă, etnografică și chiar despre starea vremii, cutremure, incendii, inundații, secetă, epidemii, atacul lăcustelor etc. De asemenea, putem constata și reface circulația cărții în cele Trei Țări Române și chiar în afara granițelor.

 

Rep.: După restaurare, aceste cărți sunt expuse în „Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești” din Târgoviște, din câte cunoaștem, unic în țară prin valoarea pieselor și complexitatea sa?

- Șeful secției, muzeograful colecției, conservatorul muzeului hotărăsc, în funcție de respectarea factorilor optimi de microclimat (temperatură, umiditate, luminozitate) și siguranță, dacă piesa poate fi expusă în expoziția de bază sau permanentă. În caz contrar, intră în depozit, unde se păstrează aceiași factori microclimatici optimi, iar în expoziție se va etala o replică.