24.03.2015 00:10

Restanțierii la impozite și taxe riscă executarea silită

Restanțierii la impozite și taxe riscă executarea silită
Galerie foto

❚ Este vorba despre restanțierii din anul 2014 ❚ După data de 31 martie fiecare caz în parte va fi analizat și este posibil ca anul acesta să se ajungă chiar la executarea bunurilor deținute de rău-platnici

interviu cu ing. Iulian Crintescu, șeful Serviciului de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Târgoviște

V. STANCIU


 

Rep.: Care este situația restanțelor la plata impozitelor și taxelor locale?

- Restanțele din anii precedenți sunt de aproximativ 14%. Gradul de la nivelul municipiului Târgoviște a fost de 86%. Deci 14% sunt restanțieri la plata impozitelor și taxelor locale. Vom analiza situația și după data de 31 martie 2015 vom trece la executarea silită a bunurilor contribuabililor respectivi.

 

Rep.: În „istoria” serviciului de impozite și taxe s-a recurs la această metodă de constrângere a contribuabililor rău-platnici?

- Nu s-a ajuns încă la astfel de metode. Încă nu am vândut bunuri ale contribuabililor, dar probabil că anul acesta o vom face dacă sunt anumiți contribuabili rău-platnici. Se va analiza fiecare caz în parte.

 

Peste 1000 de târgovișteni au achitat taxa de habitat pe tot anul 2015

Rep.: Ce ne puteți spune despre achitarea taxei de habitat la Serviciul de Impozite și Taxe?

- Aceasta se achită de regulă lună de lună pe factura de energie electrică, iar restanțele se achită la serviciul nostru de impozite și taxe. Contribuabilii care doresc să achite taxa de habitat pe întregul an pot să facă acest lucru la ghișeele noastre și beneficiază de bonificația de 10%.

 

Rep.: Nu există riscul ca cetățeanul să plătească taxa de habitat în două locuri în același timp, respectiv și la Electrica și la Impozite și Taxe?

- Noi transmitem periodic la Electrica situația cu persoanele care și-au achitat taxa cu bonificație pe întregul an. Transmitem săptămânal situația la Electrica. Avem peste 1000 de oameni care au achitat deja această taxă. Sunt contribuabili care au dorit să plătească taxa de habitat la începutul anului și noi transmitem la Electrica să nu mai fie facturați. Rugămintea mea este ca, în cazul în care, dintr-o eroare, nu apare pe factura de la Electrica taxa de habitat, contribuabilul să vină la Serviciul de Impozite și Taxe să o achite pentru că altfel se calculează majorări de întârziere pentru neplata la termen a acestei taxe. Pentru taxa de habitat termenul de plată este lunar.