21.08.2018 00:10

Respect și sănătate, maeștrilor!

Respect și sănătate, maeștrilor!
Galerie foto

COSTIN MIHAI


 

A devenit tradiție ca, o dată pe an, boxerii dâmbovițeni să-și dea întâlnire la Târgoviște. O revedere emoționantă, pe care unii dintre marii pugiliști ai județului o așteaptă ca pe o sărbătoare și din care se hrănesc încă un an. Viața i-a răspândit prin toată lumea, în Italia, Spania, Anglia sau chiar în Statele Unite ale Americii.

S-au stabilit prin alte județe, de la Constanța și până la Arad, ori au rămas aici, în Târgoviște sau prin împrejurimi. Poveștile lor sunt fabuloase, atât sportive, cât și de viață. Unii au prosperat, alții au scăpătat, însă la scumpa revedere redevin egali, frați, o frumoasă familie a boxului.

Nicolae Neagu este primul dâmbovițean care câștiga ,,Centura de Aur”, în anul 1978, performanță care a mai fost egalată doar de Cătălin Cristea, în 2015. Marin Vișan a luptat în 11 finale, i se spunea ,,Spaima cubanezilor”. Sunt valori ale boxului, ale sportului, din păcate, acum ignorate.

Alături de ei au mai răspuns ,,convocării” Cezar Robu, Dumitru Neagu, Vasile Bizău, Florin Neacșu, Teodor Nuică, Marcel Hîncu, Grigore Ciocârlan, Valerică Ristoiu, Gheorghe Sorescu, Constantin Pirneci, Ion Ion, Nicolae Drăgună, Valeriu Ion, Vasile Pisică, Ion Venețeanu sau Viorel Stan. Le-a stat alături și Dimitrie Murgoi, fostul președinte al clubului Metalul Târgoviște, unde au activat mulți dintre cei prezenți, în timp ce alții au boxat la Oțelul.

Printre invitați s-a numărat și Ciprian Prisăcaru, cel care a inventat ,,Centura Chindiei”, singurul turneu de box organizat în ultimii ani la Târgoviște. S-a vorbit cu respect și despre cei care au dispărut, în special despre maeștrii Badiu (maestrul eschivelor) și Tincău.

Ne-am dori ca, la următoarea întâlnirea a elitei boxului târgoviștean, să fie prezenți și cei care au preluat ștafeta performanței, precum Gheorghe și Alexandru Stan, Nicu Tamaș, Cătălin Cristea, Adrian Luca, Ioan Găzdac sau ,,piticul” Dadin. Anii trec, viața e dură și merită ca, cel puțin o dată pe an, spuma boxului local să redevină familia de odinioară. Să aveți respect și sănătate, maeștrilor!